'Nog honderden IS-strijders in Ramadi'

In de Iraakse stad Ramadi, die volgens de regering van Irak grotendeels is heroverd op Islamitische Staat, zitten nog altijd enkele honderden strijders van de terreurorganisatie.

Redactie
Een lid van de counter-terrorism service' van Irak maakt het 'V' teken, dat staat voor overwinning. Irak verklaarde de stad 28 december bevrijd van IS. Beeld anp
Een lid van de counter-terrorism service' van Irak maakt het 'V' teken, dat staat voor overwinning. Irak verklaarde de stad 28 december bevrijd van IS.Beeld anp

In het centrale deel bevinden zich ongeveer vierhonderd IS-strijders en meer naar het oosten ook nog eens driehonderd. Dat vertelde een Amerikaanse inlichtingenofficier van de coalitietroepen woensdag aan verslaggevers in Bagdad.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is het ook nog te vroeg om gevluchte burgers weer te laten terugkeren. Dat komt mede doordat de stad nog vergeven is van de boobytraps en landmijnen die IS heeft geplaatst.

De provinciehoofdstad Ramadi telde voordat IS daar in het voorjaar binnenviel zo'n 400.000 inwoners. Enkele dagen geleden meldde de Iraakse regering de overwinning in de stad, die voor een groot deel verwoest is.

80 procent van de huizen verwoest

Nadat de Iraakse regering bekendmaakte dat IS uit de stad was verdreven zei gouverneur Sohaib al-Rawi van de provincie al-Anbar dat de gevluchte mensen al in de komende dagen moeten terugkeren naar Ramadi.

Degenen die terugkomen wacht wel de taak om hun stad opnieuw op te bouwen. Ongeveer 80 procent van de infrastructuur en huizen werd tijdens de gevechten vernietigd. Regeringstroepen zijn in Ramadi nog steeds bezig boobytraps en landmijnen van IS onschadelijk te maken. Volgens militaire bronnen zitten op verschillende plaatsen in de stad nog IS-strijders verscholen.

Meer over