Nog geen grote hinder politieactie op snelweg

De protestactie van de politie op de snelwegen is vanochtend in Groningen van start gegaan. Tot aan het eind van de ochtend viel het met de hinder voor het verkeer mee, meldt de ANWB.

Redactie
Een stoet politieauto's rijdt op de A7 met een gangetje van 60 kilometer per uur. Beeld anp
Een stoet politieauto's rijdt op de A7 met een gangetje van 60 kilometer per uur.Beeld anp

Om 07.00 uur vertrokken uit Groningen politiewagens en -motoren voor de estafetteactie die tot 20.00 uur duurt en eindigt in Limburg. DE actievoerders rijden met een gangetje van ongeveer 60 kilometer per uur over de volle breedte van een aantal snelwegen.

Volgens de ANWB liep verkeer erachter hier en daar vertraging op, maar kon over het algemeen wel worden doorgereden.

Actievoerende politievoertuigen gingen af en toe even van de snelweg een parkeerplaats op om het verkeer te laten passeren. Zoals op de A28 bij Beilen waar een stoet van 6 kilometer was ontstaan. Het landelijk actiecentrum van de vakbonden zegt dat dit beleid van tevoren is afgesproken om de overlast voor het verkeer niet te groot te laten worden.

Vertraging
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers nog wel voor hinder op de snelwegen vanwege de acties. Ze kunnen vooral in de loop van de middag rond Rotterdam en in de avondspits in Brabant veel vertraging opleveren.

De actie van de politie is bedoeld om aandacht te vragen voor het cao-conflict met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Eerder waren er op kleinere schaal vergelijkbare 'zwaan-kleef-aanacties', maar die waren buiten de spits en in gebieden waar het minder druk is.

8000 handtekeningen voor betere politie-cao
Inmiddels heeft een petitie van 'Bezorgde Dienders', een platform van politiemensen, in een week tijd ruim 8000 handtekeningen vergaard. De petitie voor een betere politie-cao is gericht aan minister Ard van der Steur en de betrokken woordvoerders in de Tweede Kamer.

De Bezorgde Dienders vragen net als de vakbonden om loonsverhoging, na vier jaar op de nullijn te hebben gezeten. Verder pleiten ze voor het handhaven van het functioneel leeftijdsontslag, omdat het zware politiewerk voor veel agenten maar moeilijk is vol te houden tot het 67e levensjaar.

Het platform is naar eigen zeggen geen vakbond, maar 'stem van de werkvloer'.

Meer over