Nog geen deal tussen verzekeraars en ziekenhuizen

De grote verzekeraars kunnen nog niet zeggen met welke ziekenhuizen ze volgend jaar een contract hebben. VGZ laat weten nog maar 25 procent van de ziekenhuizen te hebben gecontracteerd, Achmea tweederde.

Gerard Reijn
null Beeld anp
Beeld anp

Zorgvergelijker Zorgkiezer hield een rondgang langs de grote verzekeraars. CZ zou nog maar 25 procent van de ziekenhuizen hebben gecontracteerd. Menzis zou op 65 procent zitten.

Het Amsterdamse VUMc laat weten: 'We zijn er nog met geen enkele zorgverzekeraar uit.' Datzelfde zou gelden voor ziekenhuizen als het Admiraal de Ruyter in diverse Zeeuwse steden, het Wilhelmina in Assen, het St Jansdal in Harderwijk, het UMCG in Groningen en vele andere.

Het contracteren van ziekenhuizen en andere zorgverleners is vooral van belang voor mensen met een naturapolis. Zij moeten naar een ziekenhuis dat onder contract staat bij de verzekeraar, anders moeten ze een kwart tot de helft van de rekening zelf betalen. Dat kan in de duizenden euro's lopen.

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. Beeld anp
De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.Beeld anp

Compleet

Bij budgetpolissen is het nog belangrijker, maar volgens Peter Ruys van Zorgkiezer zijn de onderhandelingen over deze polissen nagenoeg afgerond en compleet. Achmea bevestigt dat.

De verzekeraars behoren hun klanten uiterlijk op 19 november een compleet aanbod te doen. Zo is dat afgesproken in het Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord tussen verzekeraars, zorgverleners en ministerie. Alle verzekeraars hebben de afgelopen dagen de premies van hun polissen bekendgemaakt. Maar ze hadden ook bekend moeten maken welke dekking zij daarvoor bieden. Een belangrijk aspect daarbij is welke ziekenhuizen er onder de polis vallen. Dat is nu onduidelijk.

In andere jaren was er na 19 november nog een enkele verzekeraar en een enkel ziekenhuis dat niet klaar was met de onderhandelingen, nu is het een fors deel. Volgens toezichthouder NZa wordt de vertraging onder meer veroorzaakt door administratieve problemen. De eenheid waarvoor prijzen moeten worden vastgesteld, de dbc's (diagnose plus bijbehorende behandeling), mocht voorheen een heel jaar omvatten, nu nog maximaal 120 dagen. Alleen al die verandering vergt veel van de administraties van ziekenhuizen en verzekeraars. De NZa had vorig jaar de partijen juist opgeroepen meer haast te maken en eerder te beginnen met onderhandelen.

null Beeld anp
Beeld anp

Peperdure medicijnen

Vorig jaar viel voor het eerst een ziekenhuis buiten de contracten: Achmea contracteerde het Slotervaartziekenhuis niet. Verzekerden van Achmea konden daarop overstappen naar een andere verzekeraar, zelfs nog na 1 januari. Die oplossing kreeg de zegen van de NZa. De NZa neemt geen maatregelen, aldus een woordvoerder. 'We gaan niet handhaven.'

Volgens Ruys van Zorgkiezer zijn de belangentegenstellingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars sterk vergroot. Ziekenhuizen zien een deel van hun werk verdwijnen naar huisartsen en willen worden gecompenseerd. Verzekeraars willen om diezelfde reden juist minder betalen. De aanzwellende golf van peperdure medicijnen is ook overal een onderhandelingsprobleem.

Volgens Ruys moeten consumenten erg voorzichtig zijn als ze een naturapolis afsluiten. 'Laat iedereen goed uitkijken of het ziekenhuis van zijn voorkeur wel is gecontracteerd. Het zou vervelend zijn als je veel verder moet reizen voor een ziekenhuis, of zelfs in de financiële problemen komt.' Hij adviseert consumenten te wachten met het kiezen van een polis. Zorgkiezer gaat de consument op zijn website waarschuwen dat het aanbod nog zeer onvolledig is.

Hoofdkantoor zorgverzekeraar Menzis. Beeld anp
Hoofdkantoor zorgverzekeraar Menzis.Beeld anp
Meer over