Cijfers bij het nieuws

Nog geen code zwart, wel te weinig noodbedden beschikbaar

De cijfers bij het nieuws van maandag: de ziekenhuiscijfers komen in het huidige groeitempo mogelijk volgende week al voorbij de piek van januari, op de ic’s zijn nu al te weinig noodbedden beschikbaar en het thuiswerk-advies wordt massaal genegeerd.

Semina Ajrovic
null Beeld ANP
Beeld ANP

Kuipers: ‘Voorlopig geen code zwart’, vanaf dinsdag eerste patiënten naar Duitsland

Als de toename van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen in het huidige tempo doorzet, dan wordt volgende week de coronapiek van januari qua opnames geëvenaard, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van code zwart is volgens hem voorlopig nog geen sprake. Hij verwacht verder dat vanaf dinsdag Nederlandse patiënten naar Duitsland kunnen worden overgeplaatst. De bezetting op de intensive care is nu al zo hoog dat er te weinig bedden beschikbaar zijn mocht er zich een andere calamiteit voordoen. Op de intensivecareafdelingen lagen maandagmiddag 882 personen: 470 covidpatiënten en 412 patiënten met andere aandoeningen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) moeten er 188 ic-bedden worden vrijgehouden voor noodgevallen, waarmee nu een capaciteit van 1070 ic-bedden nodig zou zijn. De totale ic-capaciteit was op maandag iets lager. Er liggen wel plannen klaar om de capaciteit uit te breiden naar 1.150, en op de lange termijn naar 1.350 bedden.

Thuiswerkadvies nog niet zichtbaar in mobiliteitscijfers, drukte in ov iets afgenomen

De drukte op de werkvloer is nog maar licht afgenomen sinds het aangescherpte thuiswerkadvies van 13 november. Dit blijkt uit de laatste mobiliteitscijfers van Google. Ook het OMT bevestigt nog geen kentering te zien in de mobiliteit. Afgelopen vrijdag was het 19 procent minder druk op de werklocaties dan voor de uitbraak van de pandemie. Dit percentage is sinds begin september weinig veranderd, op een kleine dip tijdens de herfstvakantie na. Ook in het openbaar vervoer is slechts een lichte afname zichtbaar. Volgens Translink, de exploitant van de ov-chipkaart, lag het ov-gebruik de afgelopen week 38 procent lager dan voor de pandemie. Een week eerder was dit verschil iets kleiner met 33 procent.

Meer over