Nog geen akkoord na overleg: Venezuela houdt vast aan zee- en luchtblokkade ABC-eilanden

Venezuela houdt vast aan de blokkade van zee- en luchtverbindingen met de Caribische ABC-eilanden van het Nederlands koninkrijk. Een overleg van bijna zes uur heeft vrijdag niet tot een akkoord geleid. Beide partijen zeggen verder te zullen praten, maar onduidelijk is nog op welke termijn dat zal gebeuren.

Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba na afloop van het overleg met Venezuela. Beeld Kees Broere
Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba na afloop van het overleg met Venezuela.Beeld Kees Broere

De uitkomst van het overleg op Aruba sluit aan bij de verwachtingen die minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken hierover na de ministerraad uitsprak. Zijlstra gaf aan dat de grensblokkade tussen Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao 'nog een tijdje' zal kunnen duren.

Na afloop van het beraad in het regeringsgebouw van Aruba sprak premier Evelyn Wever-Croes van dit autonome land binnen het koninkrijk van een gesprek in een 'positieve en constructieve' sfeer. Niettemin moest ook zij toegeven dat de 'status quo' blijft gehandhaafd. De blokkade is inmiddels een week van kracht.

Smokkel

Nicolás Maduro, de president van het sociaaleconomisch zwaar geteisterde Venezuela, gaf eind vorige week aan de blokkade in te stellen, omdat 'de maffia' op de ABC-eilanden zich schuldig maakt aan smokkel van levensmiddelen, maar ook van grondstoffen als goud, diamant en koper. De meeste smokkel uit zijn land gaat echter richting Colombia.

De afgelopen dagen hebben de regeringen van Aruba en van het eveneens autonome land Curaçao geprobeerd de Venezolaanse regering gerust te stellen. Zo gaf Aruba aan de smokkel van koper, met name in de vorm van elektriciteitsdraden, streng te gaan controleren. Curaçao onderstreept dat het goede samenwerking met Venezuela wil houden voor de grensbewaking.

Het eiland Bonaire is een zogeheten bijzondere gemeente van Nederland binnen het koninkrijk. De Nederlandse vertegenwoordiger in het overleg was de Nederlandse ambassadeur in Venezuela. Den Haag is behalve voor Bonaire ook verantwoordelijk voor Defensie en Buitenlandse Zaken voor de in totaal vijf andere eilanden in het koninkrijk.

Venezuela wil dat aan de smokkel een einde komt. Wat president Maduro hierbij niet vermeldt, is dat die smokkel vanuit zijn land mede mogelijk wordt gemaakt door Venezolaanse criminelen, deels ook in samenspraak met overheidsinstanties als de douane. Nederland op zijn beurt, zo geeft minister Zijlstra aan, vindt dat Venezuela meer kan doen tegen de smokkel van drugs en wapens. 'Daar hebben wij weer meer last van.'

De Venezolaanse president Maduro. Beeld reuters
De Venezolaanse president Maduro.Beeld reuters

Negatieve gevolgen

De voortzetting van de blokkade van zee- en luchtverbindingen heeft volgens de Arubaanse premier op korte termijn weinig zware negatieve gevolgen. Wever-Croes onderstreepte dat het koninkrijk hoopt dat 'de komende dagen' alsnog ondertekening van een akkoord mogelijk is. Details hierover zijn onbekend.

Ook premier Mark Rutte zei vrijdag te hopen dat de grenzen snel weer open gaan. 'Het is een groot ongemak daar op de eilanden. We hopen snel duidelijkheid te krijgen over de problemen die Venezuela ervaart.' Maar deze tegemoetkomende opstelling van Nederland heeft vrijdag dus geen vruchten afgeworpen.

Op Curaçao probeert de regering van premier Eugene Rhuggenaath de zorgen van de bevolking zo veel mogelijk weg te nemen. Met name de toevoer van brandstof uit Venezuela kan een probleem gaan vormen. Maar volgens de Curaçaose overheid is momenteel nog sprake van 'een voorraad van diverse brandstoffen.'

Meer over