Nog even over de gebroken kaak van Tim Hofman

Hoe na een kaakslag het beeld kantelt en Peter R. de Vries vasthoudt aan zijn eigen gelijk.

Haro Kraak

Nog even over de gebroken kaak van Tim Hofman. Vorige week werd het mediawereldje in twee kampen verdeeld door de vraag: was het terecht dat Hofman een klap heeft gekregen? Had hij agressie over zichzelf afgeroepen door in #BOOS, het YouTube-programma waarin hij klachten van jongeren probeert recht te zetten, een confettikanon af te laten gaan in het kantoor van de Nijmeegse pandjesbaas Ton Hendriks?

Wat altijd extra leuk is aan zo'n debat is dat het op basis van niks wordt gevoerd. Niemand had de beelden gezien, niemand wist de feiten, maar toch werden tal van societyrubrieken gevuld met het mediarelletje du jour. Ja, er was een interviewtje met Hendriks op de site van Quote. En waarom zou je twijfelen aan de verklaring van een verdachte?

In het Mediaforum op Radio 1, steevast vruchtbare grond voor ongefundeerde meningen, zei WNL-directeur Bert Huisjes dat Hofman er 'een klein beetje om gevraagd' had. Huisjes had in zijn hoofd vast een 'reconstructie' gemaakt: 'Hij zal aan de camera hebben gezeten, de verslaggever duwt de persoon weg en die krijgt dan een elleboog tegen zijn kaak.'

Tot zover de Opsporing Verzocht fictie-special.

Ook Peter R. de Vries en Willibrord Frequin, bekend van confrontatie-tv en uit-de-losse-pols-opinies, vonden in RTL Boulevard dat Hofman het zelf had uitgelokt. De misstand was volgens De Vries niet groot en de aanpak niet journalistiek genoeg. 'Mag van mij allemaal. Maar ga dan niet zitten janken als je tegen een klap aanloopt.'

null Beeld Still uit #BOOS
Beeld Still uit #BOOS
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Tim Hofman, die wel aangifte deed, maar verder niet had gejankt, wilde de beelden laten spreken. Hendriks wilde dat liever niet en spande een kort geding aan: tevergeefs. Donderdagavond kwam de aflevering online.

Het moet gezegd: Hendriks schrikt nogal van het confettikanon dat afgaat als hij de deur opendoet. Maar al gauw is de sfeer ogenschijnlijk gemoedelijk. Lacherig zelfs. Hofman deelt augurken uit en heeft een niet-bedreigende houding. Als hij zich minimaal verzet tegen een duwtje van Hendriks gaat het opeens mis. Een vastgoedbink in een blauw overhemd komt tierend aangesneld, waarna een worstel- en knokpartij uitbreekt.

Wat opvalt is dat de schermutseling enorm veel agressie oproept bij Hendriks en zijn collega, terwijl de anderen de situatie proberen te kalmeren. 'Wil je nog een klap hebben?', schreeuwt Hendriks. De camera wordt kapotgetrapt. Keer op keer rennen Hendriks en zijn collega agressief op de crew af. Ook als er niets meer aan de hand is.

Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat deze vastgoedmannen het wel gewend zijn om een conflict met geweld op te lossen. Ook de instinctieve neiging om het bewijsmateriaal te vernietigen zegt weinig goeds.

Inmiddels is het filmpje bijna 1,4 miljoen keer bekeken. Onder andere door Hendriks, die toch maar besloot zijn excuses aan te bieden. Excuses kwamen niet van Peter R. de Vries, die, conform de verwachtingen, maandag in RTL Boulevard zei dat Peter R. de Vries gelijk had.

Meer over