NieuwsVulkaanuitbarsting

Nog elf Australiërs vermist na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

De Australische premier Scott Morrison zegt dat nog elf Australische toeristen worden vermist na de vulkaanuitbarsting maandag op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Daarbij vielen zes doden en raakten 27 personen zwaargewond.

De vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island. Beeld AFP
De vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island.Beeld AFP

De autoriteiten in Nieuw-Zeeland gaan er vanuit dat de vermisten niet meer in leven zijn. Ook Morrison zei dinsdag voor het ergste te vrezen. ‘Ik vrees dat we vandaag of de komende dagen rekening moeten houden met nog meer slecht nieuws’, aldus de premier.

De politie is een onderzoek begonnen naar de dood van de toeristen. Ze zei echter dat het nog te vroeg is om te spreken van een strafrechtelijk onderzoek. In Nieuw-Zeeland rijst steeds meer de vraag waarom de autoriteiten toeristen toelieten tot het eiland terwijl deskundigen vorige maand de alarmstatus van de vulkaan hadden verhoogd. ‘Deze vragen moeten worden beantwoord’, aldus premier Jacinda Ardern in het parlement.

Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 personen op het eiland, onder wie 9 toeristen uit de Verenigde Staten, 24 uit Australië, 4 uit Duitsland, 2 uit het Verenigd Koninkrijk, 2 uit China, 1 uit Maleisië en 5 uit Nieuw-Zeeland. Veel van hen waren passagiers van het cruiseschip Ovation of the Seas.

Brandwonden

Van 27 van de 31 gewonden is meer dan 71 procent van hun lichaam bedekt met brandwonden, zo heeft de regering laten weten. Sommigen zijn er zo ernstig aan toe dat hun overlevingskans gering is. De kans dat de vermisten nog in leven zijn is nihil. Zij zijn vermoedelijk bedolven onder een laag as.

Een van de toeristen die op tijd wegkwam, is Michael Schade uit San Fransisco. Hij zette dramatische beelden op Twitter, gefilmd vanaf de boot die hem en zijn gezin vlak voor de uitbarsting van het eiland haalde. ‘Dit is bijna niet te bevatten’, schrijft Schade in een van zijn berichten. ‘Onze hele groep stond een half uur geleden letterlijk nog bij de krater.’

White Island ligt op zo’n 50 km ten noordoosten van het Noordereiland. Het eiland zelf is onbewoond, maar er worden wel toeristische rondleidingen gegeven. Op een webcam is te zien dat er vlak voor de uitbarsting een groep bezoekers bij de krater liep. Kevin O’Sullivan van de New Zealand Cruise Association bevestigt dat een groep van 30 tot 38 mensen van één van haar cruiseschepen op het eiland was, en dat die niet is teruggekeerd.

Toeristen

Premier Ardern zei eerder dat er rond de honderd personen op of rond het eiland zijn geweest ten tijde van de uitbarsting. Dat aantal werd echter later door de politie bijgesteld naar vijftig. ‘Onze gedachten zijn bij de slachtoffers’, zo zei ze op haar wekelijkse persconferentie.

De Maori-naam voor White Island is Whakaari, wat ‘de dramatische vulkaan’ betekent. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status. Het eiland is vanwege de vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen. Elk jaar wordt White Island door zo’n tienduizend mensen bezocht.

Bij een uitbarsting van de dezelfde vulkaan in 1914 kwamen er twaalf mensen om het leven. De slachtoffers waren toen mijnwerkers die werkten in een zwavelmijn op het eiland.

White Island Beeld AFP
White IslandBeeld AFP
De vulkaanuitbarsting Beeld REUTERS
De vulkaanuitbarstingBeeld REUTERS
Meer over