Nog eens zes Polarewinkels verkocht

De curator van de failliete boekenketen Polare heeft donderdag nog eens zes vestigingen verkocht aan enthousiaste boekhandelaren. Binnen een maand heeft grootste gedeelte van de 27 winkels een nieuwe eigenaar.

AMSTERDAM - De boekwinkels in Leeuwarden, Groningen (inclusief UMCG), Den Bosch, Almere en Maastricht kwamen donderdag in handen van boekondernemers die deel uitmaken van het 'Kwaliteitsboekhandelaren Collectief'. Het zijn vooral concurrenten en voormalige bedrijfsleiders van de Polarevestigingen. Wat zij hebben betaald, wil de curator vooralsnog niet bekendmaken.

De ontmanteling van het in februari gesneuvelde Polare-imperium, is daarmee ver over de helft. Woensdag werd al bekend dat boekhandel Scheltema in Amsterdam een nieuwe eigenaar krijgt, nadat eerder de winkels in Eindhoven en Tilburg waren verkocht.

De zes Belgische winkels van Polare, voormalige ramsjparadijzen van De Slegte, zijn terug in handen van Jan Bernard de Slegte en gaan onder de oude naam weer op de oude voet door.

Ook de nieuwe eigenaar van Donner in Rotterdam staat 'op het punt om te tekenen' en voor de boekhandels in Den Haag (Verwijs), Leiden (Kooyker), Utrecht (Broese) en Nijmegen (Dekker van de Vegt ) is veel belangstelling, eveneens van 'Kwaliteitsboekhandelaren'. 'Maar in die steden zijn nog wat beren op de weg met de verhuurders', zegt curator Kees van de Meent.

De snelle uitverkoop van Polare-winkels is opvallend omdat de vorige eigenaar van de keten, investeringsfonds ProCures, er daags voor het faillissement voor waarschuwde dat het onmogelijk zou zijn boekhandels te handhaven nadat de keten op de fles zou gaan. Omdat de winkels vaak zijn gevestigd in zeer populaire winkelgebieden, zouden de eigenaars van de panden een faillissement aangrijpen om een nieuwe, beter betalende, huurder te vinden.

Toch besloot Van de Meent dus in overleg met de belangrijkste schuldeisers (ING, ABN Amro en boekendistributeur Centraal Boekhuis) te bekijken of het zou lukken de winkels te verkopen aan nieuwe boekhandelaren. Het maakte onder meer dat hij geen 'grote uitverkoop' kon houden en boeken met royale kortingen de deur uit kon doen. Terwijl dat had gekund, een failliete boekhandel hoeft zich namelijk niet te houden aan de vaste boekenprijs. 'Maar dan zouden eventuele nieuwe eigenaars een bijna lege winkel aantreffen, dan wordt doorstarten wel heel lastig.'

De panden blijken in een aantal gevallen overigens inderdaad een lastige kwestie. Zo hangen er nog vier potentiële deals boven de markt in de hoop dat met de verhuurder overeenstemming kan worden bereikt. En voor Donner in Rotterdam en Scheltema in Amsterdam is al aangekondigd dat de vestigingen zullen moeten verkassen.

Het is de grote hoop van curator Van de Meent dat hij alle winkels bij een nieuwe eigenaar kan onderbrengen. Zo niet, dan blijft de curator met een grote berg boeken achter en is het heel ingewikkeld om daar op een ordentelijke manier van af te komen.

Toch zit die kans er wel in, voor de Polarewinkels in Hilversum, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Enschede, Haarlem en Zwolle is 'duidelijk minder interesse dan voor de andere winkels'.

undefined

Meer over