Nog een vakantie, of toch het WK?

Uitbuiken of zweten? Cashen of presteren? Het zijn de dilemma's voor de vijf olympisch kampioenen van Londen, bijna twee maanden na het hoogtepunt uit hun loopbaan. Wielrenster Marianne Vos probeert vandaag wereldkampioen op de weg te worden. Ranomi Kromowidjojo laat de eerstvolgende zwemtoernooien schieten. Iedereen maakt andere keuzen.

Ranomi Kromowidjojo Nogmaals op vakantie

Ranomi Kromowidjojo zinspeelde na haar twee olympische titels op een afscheid, maar ze meldde zich twee geleden na een vakantie toch in het zwembad. Veel doet ze nog niet. 'Onderhoudswerk', noemde haar trainer Jacco Verhaeren de arbeid in het AD. Ze doet hooguit 40 procent van wat ze deed in de aanloop naar de Spelen.

De EK en WK kortebaan (november en december) laat Kromowidjojo aan zich voorbij gaan. Ze wil in oktober nogmaals op vakantie en meer leuke dingen doen.

Pas volgend jaar denkt ze de motivatie te hebben om mee te doen aan topwedstrijden. Ze mikt op de WK langebaan in Barcelona, in juli 2013.

Dorian van Rijsselberge Overstap naar kitesurfen

Van alle olympisch kampioenen is Dorian van Rijsselberge ongetwijfeld de meest ambitieuze. Over twee weken hoopt hij in een nieuwe sport mee te doen aan de WK. De olympisch kampioen windsurfen heeft zich op het kitesurfen gestort, de sport die over vier jaar op het olympische programma staat in Rio de Janeiro.

Van Rijselberge is in Vancouver om te kijken of hij in korte tijd het WK-niveau kan bereiken. 'Ik voel me weer klein', zei hij tegen Trouw. Zijn eerste pogingen met de reusachtige vlieger en het miniboard vielen tegen. Hij bleek minder getalenteerd dan hij had gedacht. Als olympisch kampioen wil hij geen modderfiguur slaan bij het WK.

Maartje Paumen Begonnen aan de clubcompetitie

De hockeycompetitie is vorige week begonnen, een moment dat enkele internationals na hun vakanties op Twitter enthousiast aankondigden. 'Today we play our first game again in the league!!', schreef Maartje Paumen, de aanvoerder van het Nederlands team.

Dat betekent niet dat een enkeling geen afleiding zoekt buiten het hockeyveld. Het meest in het oog springende voorbeeld is Naomi van As, die meedoet aan een dansprogramma op televisie. Pas in augustus volgend jaar hoeven de speelsters weer in topvorm te zijn. Dan wordt het EK hockey gehouden in Antwerpen.

Epke Zonderland Mikt op WK eind 2013

Na een vakantie in Thailand heeft Epke Zonderland zich vorige week weer gemeld in de gymzaal. Hij weegt nog hetzelfde, maar een deel van zijn machtige spieren is vervangen door vet. 'Zo'n eerste training kun je echt niets meer. Dan staat het lichaam nog in de slaapstand. Het kost tijd om alles weer wakker te krijgen', zei Zonderland in het AD.

Vijf weken lang raakte hij geen rekstok aan. Hij deed alleen wat rek- en strekoefeningen. Hij liet zich huldigingen, ging in op uitnodigingen van sponsoren, gaf interviews en lette niet altijd op wat hij at.

De EK turnen in het voorjaar laat hij waarschijnlijk schieten. Als zijn studie geneeskunde het toelaat, denkt hij pas in het najaar van 2013 in actie te komen, op de WK. Alleen de wereldtitel ontbreekt nog op zijn erelijst.

Marianne Vos Ontspannen in de winter

Voor Marianne Vos is het simpel. Acht weken na het winnen van olympisch goud, strijdt ze vandaag in Limburg alweer om de wereldtitel wielrennen op de weg. Ze is er nuchter onder, want niet anders gewend: de Spelen vallen altijd midden in het wielerseizoen. Na vijf tweede plaatsen op rij wil ze opnieuw wereldkampioen worden, net als in 2006.

Pas in de winter is ze van plan te ontspannen, zei Vos tegen persbureau ANP. Ze zal buiten het fietsen dingen doen die ze leuk vindt en proberen haar sport los te laten.

Dat heeft ze nog niet vaak gedaan. Ze weet ook niet of ze het kan, want ze heeft nooit het gevoel gehad dat ze veel voor de topsport heeft moeten laten. Ze is benieuwd hoe snel de honger naar het fietsen weer terugkomt.

undefined

Meer over