Nog een AfD-politicus verlaat fractie om invloed extreemrechtse partijvleugel

Na Frauke Petry verlaat een tweede AfD-politicus de vers gekozen fractie, nog voordat het nieuwe Duitse parlement is beëdigd. Het gaat om Mario Mieruch (42). De politicus uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen vindt net als voormalig AfD-voorvrouw Petry dat de invloed van de extreemrechtse partijvleugel rondom Björn Höcke te groot is geworden.

Sterre Lindhout
Mario Mieruch. Beeld AFD
Mario Mieruch.Beeld AFD

In Mieruchs afscheidsbrief, waaruit der Spiegel citeert, klinkt Petry's eerder geuite kritiek op de koers van de partijleiding bijna letterlijk door. De AfD moet besluiten of ze 'successen wil oogsten binnen de grenzen van het haalbare' of door 'fundamentele systeemkritiek', schrijft Mieruch. Hij vindt dat alleen met een 'gematigde koers' de partij op lange termijn het vertrouwen kan winnen.

Mieruch, in het dagelijks leven ingenieur, is sinds de oprichting in 2013 bij de AfD betrokken en geldt als bondgenoot van Petry's echtgenoot Markus Pretzell, die vorige week zijn functie als fractievoorzitter in Noordrijn-Westfalen neerlegde. Verwacht wordt dat hij en Mieruch binnenkort ook officieel hun lidmaatschap opzeggen.

Gaat de AfD aan interne strijd ten onder, nog voordat de partij zijn gewonnen invloed op nationaal niveau kan doen gelden? Dat hopen politieke tegenstanders en de vele Duitsers die het optreden van de AfD in de Bondsdag angstig tegemoet zien.

Maar voorlopig lijkt het grootste deel van de 92 overgebleven parlementsleden de rechtse koers te steunen. Het succesvolle lijsttrekkersduo Alexander Gauland (76) en Alice Weidel (38) zit stevig in het zadel. En niemand rept meer over het eerder dit jaar door Frauke Petry in gang gezette proces om Björn Höcke de partij uit te werken vanwege zijn uitspraken over het Holocaust-monument in Berlijn, volgens Höcke een 'monument van schaamte.'

Wel werden eerder deze week bij een geheime stemming binnen de fractie twee mensen weggestemd van wie bekend is dat ze extreemrechtse sympathieën koesteren. Het ging om Markus Frohnmaier, die onlangs zei dat 'haatjournalisten' een dreiging voor de democratie zijn. De tweede, Stephan Brandner, werd in het parlement van Thüringen al vaak tot de orde geroepen vanwege 'haatdragende uitspraken.'

Maar voor voormalig fractielid Mario Mieruch is dat geen geruststelling. In zijn brief schrijft hij dat bijna de helft van de fractie geen bezwaar had tegen de benoeming van de twee mannen. Dat vond Mieruch al erg genoeg.

Frauke Petry. Beeld afp
Frauke Petry.Beeld afp
Meer over