Nog 273 dagen de gulden

Over 273 dagen verschijnt de euro in de portemonnee. De grootste monetaire operatie ooit is in volle gang en vanuit het Dagobert Duck-europakhuis rijden geldwagens af en aan....

Stelen voor goed doel

'Centrale banken stelen op een schandalige manier', schrijft Jaap van Veen uit Amsterdam. Hij doelt op zijn jampotje vol met Franse, Duitse en Italiaanse munten. Volgend jaar zijn de munten waardeloos vanwege de invoering van de euro. Van Veen becijfert zijn verlies op twaalf gulden.

Helemaal gelijk heeft Van Veen niet. Ja, de munten zijn voor hem waardeloos. Maar nee, centrale banken worden er niet beter van. Het zijn twee ideële organisaties, Stichting Nationale Eurocollecte en Coins for Care, die de jacht hebben geopend op de tientallen miljoenen in de jampotjes. In collectebussen in winkels of banken kunnen straks de buitenlandse muntjes worden gedoneerd.

Het nationaal forum voor de euro is enthousiast en belooft een extra reclame-inspanning op één voorwaarde: beide organisaties moeten met elkaar samenwerken. 'Met een wilde concurrentiestrijd om de munten schiet natuurlijk niemand iets op', stelt Jaap Zee kant, namens de Eurocollecte. Beide organisaties maken spoedig bekend hoe ze dat gaan doen.

Postzegel waardeloos

Met het verdwijnen van de gulden is het ook afgelopen met postzegels in centen. Vanaf 1 juli volgend jaar heeft het plakken van een postzegel van 80 cent geen zin meer. Maar wat moet er dan straks in euro's op een brief? 80 cent is in euro's 36,3 eurocent. Logischerwijs heeft PTT Post, onderdeel van de TPG-groep, de keus tussen 35 of 40 eurocent.

Helaas, Tante Pos is nog niet zover. 'De vraag over onze tarieven is nog niet relevant', meldt TPG. 'Ons posttarief voor een brief is al negen jaar onveranderd', voegt ze toe, waarmee de keus voor de dure 40 eurocent ineens zeer waarschijnlijk lijkt.

Meer over