Noem een Pool vooral geen antisemiet

Nog een paar dagen en Andrzej Duda, een conservatief die reageerbuisbevruchting strafbaar wil stellen, legt de eed af als president van Polen. Hij volgt Bronislaw Komorowski op, een gematigde liberaal, die bij de verkiezingen van enkele maanden geleden verrassend het onderspit moest delven.

Jan Hunin
De pagina waarin werd opgeroepen de accreditatie van Hunin in te trekken Beeld
De pagina waarin werd opgeroepen de accreditatie van Hunin in te trekkenBeeld

Nee, veel zal er niet veranderen. Zoveel macht heeft de Poolse president niet. Maar toch heeft er zich een lichte onrust van mij meester gemaakt.

Tijdens een van de presidentiële debatten beschuldigde Duda zijn rivaal er namelijk van te veel oog te hebben voor de zwarte bladzijden van de Poolse geschiedenis; hij kondigde de oprichting aan van een instelling die daar paal en perk aan moet stellen. Wee diegene die het nog aan zal durven de Poolse reputatie te besmeuren!

Ik werd er een beetje ongemakkelijk van. Amper enkele weken eerder was ik in een Poolse krant als geschiedsvervalser aan de schandpaal genageld. Op een halve-pagina-grote advertentie, betaald door de Poolse Liga tegen Laster, werd de regering opgeroepen mijn accreditatie in te trekken en mij tot persona non grata te verklaren.

Misdaad

Mijn misdaad? Ik had in een stuk over de verzetsheld Wladyslaw Bartoszewski (1922-2015) Polen een antisemitisch land genoemd (de Volkskrant 27-4-2015). Tijdens de Tweede Wereldoorlog, wel te verstaan.

Ik vond die definitie wel passen bij een land waarin zelfs na de oorlog nog pogroms werden georganiseerd. Had Bartoszewski, die tijdens de bezetting zijn leven riskeerde met het redden van Joodse medeburgers, niet zelf gezegd dat hij soms banger was van zijn Poolse buren dan van de Duitsers?

Maar de Poolse Liga tegen Laster, ook bekend onder de naam 'Het bolwerk van de Goede Naam' vond dus van niet.

Misplaatst

Haar oproep om mij tot persona non grata te verklaren werd overgenomen door een aantal rechtse media, met als gevolg dat mij via Facebook en Twitter allerlei vervelende aandoeningen werden toegewenst.

En ja, de Poolse autoriteiten konden niet achterblijven. Mijn hoofdredacteur kreeg van de Poolse ambassade in Den Haag een brief waarin mijn beschuldiging misplaatst werd genoemd. Wist uw correspondent wel hoeveel Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden gered hadden?

Nu dient gezegd dat de zenuwen gespannen waren. Enkele weken voor mijn misstap had de directeur van de FBI in een toespraak over de Holocaust de Polen in één adem genoemd met de Hongaren, beledigend toch wel voor een volk dat toch een van de eerste slachtoffers was van nazi-Duitsland. Het scheelde niet veel of Polen had zijn NAVO-lidmaatschap opgezegd.

Er was trouwens sprake van recidivisme. Drie jaar geleden had Barack Obama al eens een diplomatieke storm veroorzaakt met een toespraak over de 'Poolse' vernietigingskampen. Daarmee bedoelde hij alleen dat ze op Pools grondgebied lagen, maar de Polen voelden zich op hun tenen getrapt. De Amerikaanse president had 'vernietigingskampen in het door Duitsland bezette Polen' moeten zeggen. Pas nadat Obama in een brief aan Komorowski spijt had betuigd, ging de storm liggen. Dan nog mocht hij van geluk spreken. Drie toonaangevende Duitse media hebben om dezelfde reden een proces aan hun broek. Als het aan de partij van Duda ligt, staat er binnenkort vijf jaar gevangenis op dergelijke 'geschiedsvervalsing'.

Ik kan me maar beter op het ergste voorbereiden.

Meer over