Nobelprijs voor ontdekkers RNA-interferentie

De Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie 2006 gaat naar de Amerikaanse onderzoekers Andrew Fire en Craig Mello voor hun ontdekking van RNA-interferentie...

Redactie Kennis

In 1998 ontdekten de twee dat het mogelijk is om ieder willekeurig gen te blokkeren door dubbelstrengs RNA in de cel in te brengen. Genen regelen de aanmaak van eiwitten in de cel. Daarvoor is een speciale boodschapper nodig, RNA. Die boodschapper kan worden lamgelegd door er een extra RNA-molecuul tegenaan te leggen. Dit proces komt ook van nature voor, bijvoorbeeld als afweer tegen virussen.

De twee Amerikanen horen bij de jongere Nobelprijswinnaars. Fire is geboren in 1959, Mello in 1960. Beide zijn gepromoveerd in de biologie. Fire is nu hoogleraar pathologie en geneeskunde aan de Stanford Universiteit, Mello hoogleraar moleculaire geneeskunde aan de University of Massachusetts Medical School. Fire won in 2004 al de H.P. Heinekenprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Moleculair bioloog Ronald Plasterk van het Hubrecht laboratorium in Utrecht vindt de toekenning ‘fantastisch nieuws’ en is ook ‘een beetje trots’. In de jaren tachtig deed hij tegelijk met de twee Amerikanen – ‘leuke jongens’ – postdoctoraal onderzoek bij John Sulston aan Universiteit van Cambridge. Plasterks onderzoeksgroep publiceert nog steeds nieuwe aspecten van RNA-interferentie.

De ontdekking heeft het genetisch onderzoek sterk vooruit geholpen, maar het kan mogelijk ook leiden tot nieuwe geneesmiddelen. Zo wordt bijvoorbeeld bij patiënten onderzocht of de oogaandoening macula degeneratie (aantasting van het netvies) en het humaan papilloma-virus (een veroorzaker van baarmoederhalskanker) ermee kunnen worden bestreden.

De Amerikaanse onderzoekers Andrew Fire (links) en Craig Mello (rechts) hebben maandag de Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie gekregen. Op deze foto uit maart poseren de twee bij het beeld van de Duitse wetenschapper Paul Ehrlich. (AP) Beeld
De Amerikaanse onderzoekers Andrew Fire (links) en Craig Mello (rechts) hebben maandag de Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie gekregen. Op deze foto uit maart poseren de twee bij het beeld van de Duitse wetenschapper Paul Ehrlich. (AP)
Meer over