No Surrender-oprichter Klaas Otto zou vanuit cel opdracht tot moord Greetje Bos hebben gegeven

No Surrender-oprichter Klaas Otto zou een aanslag hebben willen plegen op de Bredase officier van justitie Greetje Bos. De voormalige motorclubbaas heeft hiertoe vanuit zijn cel in Middelburg opdracht gegeven, stellen meerdere bronnen.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen
Oprichter van motorclub No Surrender Klaas Otto (links) en officier van justitie Greetje Bos (rechts). Beeld ANP / Mike Roelofs
Oprichter van motorclub No Surrender Klaas Otto (links) en officier van justitie Greetje Bos (rechts).Beeld ANP / Mike Roelofs

Enkele weken geleden kreeg justitie informatie over de moordplannen. 'Bedreigingen vanuit het criminele milieu aan het adres van een officier van justitie zijn onacceptabel. We hebben het meteen hoog opgenomen', aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. Maandag werd een 44-jarige verdachte uit Sliedrecht gearresteerd, hij zou de moordopdracht hebben gekregen. Tevens werden er twee woningen doorzocht. Daarbij zijn onder meer computers en mobiele telefoons in beslag genomen. Ook de cel van Otto is doorzocht.

Volgens Otto's advocaat Louis de Leon is de verdenking gebaseerd op 'drijfzand, volstrekt fake en ongefundeerd'. Tegen het ANP zei hij dat het niet in de 'aard van zijn cliënt zit om de aanklager iets aan te doen'.

Klaas Otto werd vorig jaar gearresteerd wegens onder meer afpersing, witwassen en mishandeling. Over twee weken begint de strafzaak tegen hem en zijn veronderstelde rechterhand Janus de V. Volgens het Openbaar Ministerie in Breda gaat de zaak door. Aanklager Bos blijft - met extra veiligheidsmaatregelen - 'gewoon' aan het werk.

Klaas Otto

Hoewel het strafblad van Klaas Otto vooralsnog niet erg lang is, behoort de 49-jarige Brabander in de ogen van justitie tot een van de zwaarste criminelen van het land. In 2013 richtte Otto - die ook wel 'generaal' werd genoemd - motorclub No Surrender op. Hij genereerde meteen veel aandacht met het kortdurend lidmaatschap van Willem Holleeder. Daarnaast liet hij zich uitgebreid interviewen door misdaadverslaggever John van den Heuvel omdat hij vond dat motorclubs te vaak negatief in de media komen. Onder leiding van Otto, die eerder lid van Satudarah was, groeide No Surrender uit tot een internationale speler met tientallen afdelingen.

Justitie beschouwt No Surrender als Outlaw Motorcycle Gang, een bende waarvan leden worden geassocieerd met georganiseerde criminaliteit. Zo zijn verschillende leden al in verband gebracht met drugshandel, en veranderde in april 2014 een Eindhovense woonwijk in een 'crimineel slagveld' vanwege ruzie met een andere club. In 2015 werd Otto zelf het slachtoffer van een aanslag. Autohandelaar Joop M. probeerde Otto te doden omdat hij naar eigen zeggen afgeperst werd door de No Surrender-baas. Begin 2016 nam Otto afscheid van zijn motorclub. Zijn toenmalige advocaat zei destijds dat had hij genoeg van het 'geneuzel'. 'Hij werd als generaal telkens aangesproken op misstappen van andere leden. Daar baalde hij flink van.'

Na zijn afscheid bij No Surrender zou Otto onder meer 'zo nu en dan' werkzaamheden hebben verricht voor advocaat Jan Piet van R. Vorig jaar zomer werd Otto echter gearresteerd. Advocaat Van R. werd in februari 2017 eveneens opgepakt, hij zou als 'loopjongen' briefjes uit de gevangenis hebben gesmokkeld voor Otto met de bedoeling dat getuigen hun verklaring aanpasten.

Otto vindt dat justitie een hetze tegen hem voert. Afgelopen zomer zei zijn advocaat in de rechtbank dat Otto een theologie-opleiding volgt in de gevangenis. Als hij vrijkomt zou de woonwagenbewoner de taken van de woonwagenpastor - die inmiddels op leeftijd is - over willen nemen. Woonwagenpastor Jan van der Zandt zegt desgevraagd 'niks van deze plannen te weten'.

Klaas Otto, ex-voorman van motorclub No Surrender. Beeld anp
Klaas Otto, ex-voorman van motorclub No Surrender.Beeld anp

Greetje Bos

'De eerste in het oog springende bevinding in deze zaak is de overweldigende angst van veel mensen voor verdachte Otto. Een angst die heel reëel uit het dossier opstijgt als je het openslaat. Een angst die zo reëel is voor mensen dat ze geen verklaringen tegen verdachte Otto willen afleggen.'

Met deze woorden schetsten Greetje Bos en haar collega-aanklager vorig jaar in de Bredase rechtszaal 'de parallelle werkelijkheid' die Klaas Otto gecreëerd zou hebben. Tot ergernis van de verdachte. 'Getuigen hebben zich aan zijn regels te houden en dienen hun mond te houden. Door zijn schrikbewind dringt de waarheid over wat hij veroorzaakt maar mondjesmaat en moeizaam door tot de buitenwereld', aldus de 45-jarige aanklager in de eerste voorbereidende zitting. Ruim tien getuigen durfden niet met justitie te praten. 'De omertacultuur leidde er in Italië toe dat de maffia ongebreideld kon groeien en sterker werd dan de overheid', waarschuwden Bos en haar collega.

Officier van justitie Greetje Bos. Beeld Mike Roelofs
Officier van justitie Greetje Bos.Beeld Mike Roelofs

Greetje Bos, ruim veertien jaar officier van justitie, schuwt ferme uitspraken niet. Eerder dit jaar zei ze in een interview in de Volkskrant dat het strafrecht faalt bij de bestrijding van georganiseerde drugscriminaliteit: het strafproces is 'een logistieke nachtmerrie' geworden. Verdachten ontspringen steeds vaker de dans. Ze weten met hulp van hun advocaten een proces eindeloos te vertragen. Veroordeelden wacht uiteindelijk een relatief lage straf, betoogde ze.

'Weet je hoeveel uithoudingsvermogen je moet hebben om jarenlang met een strafzaak bezig te zijn? Ik heb toevallig gigantisch veel uithoudingsvermogen en ik ben ontiegelijk gedreven. Maar ook ik denk op een gegeven moment: in godsnaam, neem ze van me weg, al die slepende dossiers, ik word er gek van.'

Aanvankelijk specialiseerde Bos zich in moord- en doodslagzaken in Rotterdam, maar zeven jaar geleden stapte ze over naar ondermijnende criminaliteit. Een fascinerende wereld, vertelde ze. Vooral in Brabant. 'Ik ben geschrokken', stelde ze. 'Ik vind het hier in Brabant een soort sodom en gomorra, als ik het heel eerlijk moet zeggen. De diepte en de breedte van de vermenging tussen onder- en bovenwereld is in Brabant wel heel fors.'

Meer over