No punk

Punk hoort niet in een museum, laat het punkfestival God Save The Queen in het Utrechtse Centraal Museum zien. De punkboodschap wordt er niet helemaal begrepen.

ROBERT VAN GIJSSEL

Je kunt er op wachten: zet punk in een museum en het nog niet museale deel van de rabiate jongerenbeweging schopt er tegenaan. 'Fuck off! Utrecht Punx! Haat aan de staat!', staat tegenwoordig op de buitenmuren van het Utrechtse Centraal Museum gespoten, in vrolijk helblauwe spuitbusverf.

Dat moet haast een boodschap zijn aan de makers van God Save The Queen, de punktentoonstelling die al drie maanden in het museum loopt.Wie weet vanwege die graffiti probeerden de bedenkers van God Save The Queen zaterdag wat leven van de straat naar het museum te halen, met een God Save The Queen punkfestival. De hanenkammen, panterprintjes en bakfietsen met herdershonden waren uitgenodigd, vies harde grafherrie moest er te horen zijn, en er moest nu maar eens ruimte worden geboden aan belangrijke punkzaken als 'protest' en 'emotie'. Een programmaonderdeel rond die trefwoorden stond dus keurig geagendeerd in het blokkenschema: punk binnen de lijntjes van het instituut. We konden ons opmaken voor een confronterend dagje.

Allereerst de muziek. Die klonk toch een stuk minder venijnig dan de punk zoals die nog altijd in de poppodia te horen is. Want 'punks not dead', zoals dat dan heet: stap een paar monumentale Utrechtse kraakpanden binnen, bezoek een muziekavond in 'politiek cultureel centrum' ACU, en je weet het. In de binnentuin van het Centraal Museum speelde zaterdag een retrobandje als Sidewalk, naast ska- en punkopa Mark Foggo (Liverpool, 1948). In een museumzaal werden intussen punklijken opgegraven door de coverband The Stiff. We hoorden Blondie en The Ramones, en bij wijze van performance werden er hartvormige ballonnen opgeblazen en de (lege) dansvloer op geschopt.

Het publiek dat weigerde op te draven voor de bandjes bleek te vinden in de aula van het museum, waar de 'intellectuele programmering' werd afgedraaid. De schrijfster Leonor Jonker, van het onlangs verschenen punkgeschiedenisboek No Future Nu, legde droogjes uit dat de Amsterdamse punkscene vooral veel op had met het anarchisme, terwijl de Rotterdamse beweging zich meer verwant voelde met het communisme. Et cetera. Ze liet op het projectiescherm achter zich punkkunst zien uit Galerie Anus. 'Veel invloeden uit het dadaïsme', vertelde Jonker, we waren tenslotte in een museum. Daarna vertoonde een kunsthistorica (panterprint én neusring) nog een kunstfilm uit 2011, waarin heel vaak de zin 'the air in Utopia is poisoned' werd uitgesproken.

Terug naar de binnenplaats van het museum, waar de punk nu op ludieke wijze kon worden herbeleefd in de zon. We konden oude singletjes en elpees werpen naar een stapel bierblikken van het merk uit de lagere prijsklasse Schultenbräu. Echt punkbier dus, van de Aldi.

We mochten 'onszelf laten zien' in het project Poernaka: schilderen op een stuk hardboard. Al snel verscheen er een wolvenkop die een swastika doormidden beet.

En dan konden we nog aanschuiven bij 'Femke', bij de workshop 'Demonstreren kun je leren'. Femke bood ons onbedrukte linnen tasjes aan, waarop we met uitgeknipte sjabloonlettertjes teksten konden verven. 'Idealisme is ehhhhh', had iemand al bedacht, en: 'Earth without art is just eh'.

Femke gaf aanwijzingen aan een met een kwast schutterende heer. 'Je kunt het ook met een sponsje doen.' Zijn partner had haar tasje net af. 'World peace is possible', stond erop. Ook zij had de punkboodschap nog niet helemaal begrepen. 'World peace stinks' was natuurlijk stukken beter geweest.

Door de tuin wandelde inmiddels een eenzame echte punk met hanenkam en een injectiespuit door het oor. Hij moet zich een levend museumstuk hebben gevoeld.

-------

PUNKJAAR

DE NEDERLANDSE PUNK EN POSTPUNK WORDT DIT JAAR UITGEBREID BELICHT. BIJ UITGEVERIJ LEBOWSKI VERSCHENEN DE BOEKEN ULTRA - OVER DE EXPERIMENTELE POSTPUNK VAN DE JAREN TACHTIG - VAN HAROLD SCHELLINX EN NO FUTURE NU VAN LEONOR JONKER, OVER PUNK EN JONGERENCULTUUR. DE TENTOONSTELLING GOD SAVE THE QUEEN, MET VEEL PUNK- EN KRAAKKUNST, IS NOG T/M JUNI TE ZIEN IN HET CENTRAAL MUSEUM UTRECHT. OP 27 MEI WORDT DAAR EEN 'SIT IN' GEORGANISEERD DOOR HET AMSTERDAMSE PUNK-TV-STATION RABOTNIK. DE TOEGANG IS IN PUNKSTIJL: GRATIS.

--------------

Punkfestival God Save The Queen, Centraal Museum Utrecht, 19/05.

undefined

Meer over