NMa verdenkt Interpay van misbruik pinnen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt Interpay van machtsmisbruik in het betalingsverkeer. De autoriteit vreest dat de economische monopolie-positie tot excessieve tarieven leidt....

De NMa zal pas met definitieve conclusies komen nadat Interpay en de banken op de eerste bevindingen hebben gereageerd. De NMa maakt tot die tijd gebruik van voorzichtige formuleringen en wijst erop dat de vraag of er sprake is van machtsmisbruik, nog moet worden beantwoord.

De tarieven van Interpay zijn de NMa een doorn in het oog, zo blijkt uit het consultatiedocument. De NMa kijkt voor het gebruik van pin-apparatuur vooral naar de tarieven voor winkeliers. Die moeten Interpay voor elke transactie een vast bedrag betalen. Belangenvereniging MKB Nederland beklaagt zich erover dat de tarieven nauwelijks dalen, terwijl het aantal pintransacties de afgelopen jaren fors is toegenomen.

De NMa maakt zich ook zorgen over de variatie van pintarieven. De instelling wijst erop dat een ondernemer niet mag discrimineren tussen verschillende afnemers. Alleen als er kostenverschillen zijn is een variatie in tarieven mogelijk. Onlangs beklaagde Superunie zich er bij de rechter over dat Interpay aan dochters van Ahold meer korting gaf voor pintransacties. In een voorlopige uitspraak oordeelde de rechter dat er 'sterke aanwijzingen' voor misbruik zijn. Naar aanleiding daarvan heeft de NMa het onderzoek naar dit terrein uitgebreid.

Het onderzoek van de NMa spitst zich niet meer toe op de kosten voor de ombouw van pin-apparatuur. MKB Nederland beklaagde zich tijdens de euroconversie over de hoge tarieven. De NMa heeft op dit terrein echter geen problemen geconstateerd.

De NMa begon zijn onderzoek naar Interpay mede naar aanleiding van de specifieke structuur van de bankensector. Klanten kunnen moeilijk van bank wisselen en nieuwe toetreders hebben weinig kans, stelt de NMa.

Meer over