NMa beboet drie fabrikanten van fietsen om prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft drie fietsfabrikanten een boete opgelegd van ruim 29,5 miljoen euro. De fabrikanten, Accell, Gazelle en Giant, krijgen de boete omdat zij in 2000 prijsafspraken zouden hebben gemaakt....

Gazelle, Giant en Accell leveren 70 tot 80 procent van de verkochte fietsen in Nederland.

Gazelle kreeg een maximumboete van 10 procent van de omzet in het laatste boekjaar. De fabrikant moet 12,9 miljoen euro betalen. Giant kreeg naar eigen zeggen eveneens het maximale bedrag. Het bedrijf moet 3,9 miljoen euro op tafel leggen.

De enige beursgenoteerde fietsfabrikantAccell, bekend van Batavus, moet 12,8 miljoen euro aan de mededingingsautoriteit betalen. Dat is meer dan de 9,2 miljoen nettowinst die het bedrijf in 2003 behaalde.

Accell heeft laten weten alle juridische middelen te gebruiken om de sanctie aan te vechten. Ook Gazelle en Giant ontkennen en maken bezwaar tegen de uitspraak van de NMa. Levert dat niks op, dan kunnen de fabrikanten aankloppen bij de rechtbank. Werkt dat ook niet, dan is het College van Beroep voor het bedrijfsleven de laatste stap.

Volgens Jan Derksen, presidentdirecteurvan Giant Europe, zijn de prijsstijgingen het gevolg van de duurdere yen. Alle fietsfabrikanten ter wereld krijgen te maken met de Japanse onderdelenleverancier Shimano, vertelt hij. De duurdere onderdelen zijn doorberekend in de prijzen van fietsen. Prijsafspraken zijn volgens Derksen nooit gemaakt.

De NMa spreekt van een ernstige overtreding van de mededingingswet. Prijzen zijn een belangrijke factor waar de fabrikanten op concurreren. De NMa begon het onderzoek naar het fietskartel vanwege tips en berichten in de media over prijsstijgingen.

Meer over