Update

NK marathon vrijdag op Veluwemeer

Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs wordt vrijdag op het Veluwemeer bij Elburg gehouden. Dit laat de organisatie van de Veluwemeertocht weten. Woensdag bleek uit inspectie dat de ijsdikte voldoende is. In combinatie met de weersverwachtingen was dit genoeg om groen licht te geven.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Het ijs voldoet overal aan de vereiste dikte van 12 centimeter", vertelt bestuurslid Gerard van der Heide. 'In totaal leggen de schaatsers straks 20 rondjes van elk 5 kilometer af.' De veteranen komen, om 8.00 uur, als eersten aan de start. De A-rijders beginnen om 13.30 uur.

De wedstrijd zorgt voor een primeur. Het is voor de eerste keer dat er 5 jaar achter elkaar een marathon op natuurijs wordt gehouden. Tot nu toe waren vier NK's op rij het hoogste aantal. Dat gebeurde eerder in de periode 1993 tot 1996. De vier laatste nationale kampioenschappen waren die op de Oostvaardersplassen (2009, winnaar Sjoerd Huisman), het Zuidlaardermeer (2010, Jorrit Bergsma), Belterwiede (december 2010, Bob de Vries) en de Rietplas (2012, Jorrit Bergsma).

De organisatie heeft woensdagavond ook groen licht gekregen voor de toertocht voor recreanten op zaterdag. 'Zij rijden straks hetzelfde rondje als de A-rijders", aldus Van der Heide. Daarmee is het parcours anders en korter dan vorig jaar. 'Een keuze uit veiligheid."

De recreanten kunnen twee afstanden schaatsen: 20 en 40 kilometer. Dat doen ze op een twaalf meter brede baan. De organisatie verwacht zaterdag 3.000 schaatsliefhebbers. Die kunnen vanaf 10.00 uur de schaatsen onderbinden.

Het is de eerste keer dat het Veluwemeer de locatie is van het NK marathon op natuurijs. In Elburg werd met vreugde gereageerd op het nieuws. 'De gemeente is bijzonder verheugd dat we een dergelijk groot evenement binnen onze grenzen mogen houden", stelde burgemeester Frans de Lange. 'We hopen uiteraard dat het een mooie en feestelijke dag wordt."

De NOS zendt de wedstrijd vrijdag live op televisie uit, vanaf 12.15 uur.

Meer over