NIOD gaat niet op in mega-instituut

De omstreden verhuizing van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) naar het oude tropeninstituut KIT gaat niet door. Daarmee heeft het NIOD de slag van zijn baas de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gewonnen, die zes van haar instituten op deze locatie wilde samenvoegen.

AMSTERDAM - Al bijna twee jaar is de KNAW bezig met de vorming van één groot geesteswetenschappelijk instituut. Zes instituten zouden hierin samenkomen. Het ging naast het NIOD om het Meertens Instituut (taal en cultuur), het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis in Den Haag, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) in Wassenaar. Het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) vormt vanaf het begin een uitzondering, want dat zal fysiek in Leiden blijven en alleen inhoudelijk samenwerken. Ook het IISG blijft grotendeels op de oude locatie aan de Cruquiusweg gevestigd.

Alle instituten juichten de samenwerking toe, op eentje na: het NIOD. 'Wij hebben herhaaldelijk gezegd dat we inhoudelijk te weinig overeenkomsten zagen tussen het NIOD en de andere instituten', zegt NIOD-directeur Marjan Schwegman. Ze is blij dat de KNAW van de samenvoeging af ziet en daarmee 'het bijzondere karakter van het NIOD erkent. Het gevolg is dat de locatie van het nieuwe instituut weer op losse schroeven staat. 'De belangrijkste reden om naar zo'n groot pand te zoeken was om het NIOD goed te kunnen huisvesten', zegt woordvoerder Hugo van Bergen van de KNAW. 'Nu moeten we weer op zoek.'

undefined

Meer over