Nintendo gaat in beroep in patentzaak met Philips om Wii

Nintendo gaat in hoger beroep tegen Philips. De Japanse gamesproducent verloor vrijdag een door Philips aangespannen rechtszaak om het gebruik van Philips-patenten in de Wii-spelcomputers van Nintendo.

AMSTERDAM - Nintendo heeft het hoger beroep maandag aangekondigd. Het ontkent de patentschendingen en vecht de beslissing van de rechter aan. 'Nintendo heeft een lange geschiedenis met het ontwikkelen van innovatieve producten, altijd met respect voor het intellectuele eigendom van anderen', stelt Nintendo in een verklaring. Het bedrijf kondigde bovendien aan dat het spellen en hardware met de door Philips gepatenteerde technologieën voorlopig gewoon zal blijven leveren.


De rechtszaak tussen Philips en Nintendo diende in het Verenigd Koninkrijk. Philips beschuldigde zijn Japanse concurrent ervan twee Philips-patenten te hebben gebruikt in drie versies van de populaire Wii-spelcomputer. Het zou gaan om door Philips ontwikkelde technologieën om de bewegingen van spelers te registreren en in een computerspel te verwerken. De Britse rechter stelde Philips vrijdag in twee gevallen in het gelijk. Over een eventuele schadeclaim heeft Philips nog geen uitspraken gedaan, behalve dan dat het elektronicabedrijf een 'redelijke schadevergoeding' verlangt van Nintendo.


Philips heeft afgelopen jaren geprobeerd een licentieovereenkomst te sluiten met Nintendo voor het gebruik van de patenten. Die onderhandelingen liepen op niets uit. Het Nederlandse elektronicabedrijf besloot daarop tot juridische stappen tegen Nintendo. Ook in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten lopen inmiddels procedures tegen het Japanse bedrijf. In die landen moet de uitspraak nog volgen.


In de in de Amerikaanse staat Delaware aangespannen zaak eist Philips een schadevergoeding en een verbod op de Amerikaanse verkoop van Nintento-producten waarin de Philips-technieken zijn verwerkt. Een verkoopstop van de Wii-spelcomputers zou een grote financiële strop betekenen voor Nintendo. De Wii is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het bedrijf. Van de Wii U zijn wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren verkocht. Zowel op de Tokyose als op de New Yorkse beurs moest Nintendo maandag verliezen incasseren. In Tokyo bleef het verlies beperkt tot 1 procent, in New York verloor Nintendo 1,89 procent.

undefined

Meer over