Niks biologisch aan fictieve bioboerderij

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER IRENE DE POUS

AMSTERDAM - Het is een vast patroon: op de mat valt een uitnodiging waarin de genodigde prachtige cadeaus worden beloofd als hij komt opdraven op genoemde plek en tijd. 'Bioboerderij Horst Janssen' in Dinkelland en 'Bioboerderij Boomstra' in Scheemderzwaag bestookten tientallen potentiële slachtoffers met zo'n uitnodiging en beloofden manden vol biologisch eten.

Maar de boerderijen bestaan niet en op de genoemde locatie worden heel andere producten verkocht. De ketenorganisatie voor biologische producten Bionext diende daarom een klacht in tegen de adverteerders bij de Reclame Code Commissie. Die oordeelt dat het gebruik van de term 'biologisch' misleidend is. Ook moet de afzender van een uitnodiging traceerbaar zijn, stelt de Commissie. Op de verstuurde uitnodigingen staan alleen een 0900-nummer, waar niemand opneemt, en een postbusadres.

Vorig jaar beboette de Consumentenautoriteit drie bedrijven voor ruim zes ton, omdat zij kwetsbare ouderen op misleidende en agressieve wijze producten verkochten.

undefined

Meer over