Nikolas Cruz (19), de dader van de aanslag op een school in Florida, had een fascinatie voor vuurwapens

Een tiener met problemen, zowel thuis als op school. Iemand ook met een fascinatie voor vuurwapens. Dat beeld doemt op van Nikolas Cruz (19), de scholier die woensdag op de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida een bloedbad aanrichtte. Voorafgaand aan zijn daad plaatste Cruz volgens de politie en leeftijdsgenoten 'verontrustend materiaal' op sociale media.

Redactie
Scholieren reageren op de schietpartij. Beeld afp
Scholieren reageren op de schietpartij.Beeld afp

Cruz was in het afgelopen schooljaarom 'disciplinaire redenen' van de getroffen school nabij Boca Raton gestuurd. Volgens Victoria Olvera (17), een medescholier, besloot de middelbare school hiertoe na een vechtpartij met de nieuwe vriend van Cruz' voormalige vriendin. Cruz zat sindsdien op een andere school in Broward County.

Twee maanden in het nieuwe schooljaar kreeg Cruz te horen dat zijn 68-jarige adoptiemoeder was overleden aan een longontsteking. Lynda Cruz en haar man adopteerden Nikolas en zijn broer Zachary op jonge leeftijd nadat het stel uit Long Island was verhuisd naar Florida. Na de dood van zijn moeder ontfermde een familievriend zich over de twee jongens.

Omdat hij het daar niet naar zijn zin had, ging Cruz wonen in het ouderlijk huis van een vriend. Het gezin wist dat hij een AR-15 in bezit had, het semi-automatische machinegeweer waarmee Cruz woensdag zeventien dodelijke slachtoffers maakte.

Geestelijke problemen

Volgens de advocaat van het gezin eiste de familie dat hij het geweer in een afgesloten kast stopte. Maar Cruz kon elk moment over het wapen beschikken omdat hij de sleutel van die kast had. Volgens de advocaat, Jim Lewis, is het gezin helemaal van slag vanwege het bloedbad op de school, een van de ergste van de laatste jaren op een Amerikaanse school.

Cruz werd volgens de burgemeester van Broward County een tijdje behandeld in een kliniek voor mensen met geestelijke problemen. Hij was echter al een jaar niet meer in de kliniek geweest. 'Het was dus niet zo dat er geen zorgen waren over hem', aldus burgemeester Beam Furr. 'Wij proberen kinderen die dreigen te ontsporen in de gaten te houden. De meeste leraren proberen ze bij te sturen. In dit geval is dat allemaal niet gelukt.'

Op zijn sociale media is volgens de politie en leerlingen de duistere kant van Cruz te zien. Daniel Huerfano, die op tijd kon wegvluchten, zegt dat hij Cruz herkende van een foto die de schutter op Instagram had geplaatst. Op de foto is Cruz te zien, poserend met een wapen voor zijn gezicht. Volgens Huerfano was hij op school heel verlegen.

'Hij was die vreemde jongen die je op elke school wel ziet, een eenling', aldus de scholier. Dakota Mutchler (17), die ooit goed bevriend was met Cruz, bevestigt dit beeld. 'Hij werd gaandeweg steeds vreemder', aldus Mutchler. Hij zegt dat Cruz op Instagram onder andere schreef dat hij dieren wilde doodschieten.

Scholieren en personeel verlaten het terrein na de schietpartij. Beeld AFP
Scholieren en personeel verlaten het terrein na de schietpartij.Beeld AFP

Door het lint

Aan de vriendschap kwam een einde, onder andere omdat Cruz zich vervelend gedroeg tegenover de vrienden van Mutchler. 'Hij bedreigde een vriendin van mij', zegt Mutchler. 'Ik denk dat iedereen wel dacht dat als iemand door het lint zou gaan, hij het zou zijn.'

Volgens een leraar van de school, stuurde het schoolbestuur vorig jaar een mail naar de leraren waarin deze werden gewaarschuwd voor Cruz. Zo werd gezegd dat Cruz niet op het schoolterrein mocht komen als hij een rugzak had. 'Er waren problemen met hem omdat hij leerlingen bedreigde', aldus deze leraar tegen de krant Miami Herald.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over