Nijmeegse 'scooterzaak' moet over

Het gerechtshof in Arnhem heeft de twee verdachten in de Nijmeegse 'scooterzaak' op verkeerde gronden vrijgesproken. De zaak, waarbij twee criminelen op de vlucht voor de politie een man doodreden, moet worden overgedaan. Dat heeft advocaat-generaal Geert Knigge dinsdag geadviseerd aan de Hoge Raad.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM FEENSTRA

AMSTERDAM - Het hof in Arnhem sprak Mohammed el G. en Yaoud A. in mei 2012 vrij van doodslag, omdat niet duidelijk was wie de gestolen scooter bestuurde op het moment dat ze een voetganger in Nijmegen doodreden. In de rechtszaal wezen de mannen elkaar aan als dader. Justitie, dat gevangenisstraffen van zeven en zes jaar had geëist, stapte na de omstreden vrijspraak naar de Hoge Raad.

Het hof in Arnhem heeft de vrijspraken onvoldoende gemotiveerd, schrijft advocaat-generaal Knigge nu in zijn advies. Volgens hem hanteerden de rechters niet de juiste criteria bij het beantwoorden van de vraag of de verdachte die achter op de scooter zat als medepleger kan worden aangemerkt.

El G. en A. waren in januari 2010, gewapend met een Glockpistool, op weg naar het Belvoir Hotel in Nijmegen. Toen ze vlak voor aankomst politie in burger spotten, maakten ze rechtsomkeert en gingen ze er met een noodgang vandoor. Met de politie in hun kielzog negeerden ze rode stoplichten en reden ze tegen het verkeer in door de stad. Op de Canisiussingel botsten ze frontaal op een 50-jarige Nijmegenaar die het zebrapad overstak. In het ziekenhuis overleed de man aan zijn verwondingen.

Omdat de jongens weigerden te vertellen wie de bestuurder van de scooter was, eiste het Openbaar Ministerie dat ze allebei voor het medeplegen van doodslag werden veroordeeld. Het hof ging daarin niet mee, juist omdat het niet vaststond wie de dader was. De advocaat-generaal zegt nu dat die vraag niet belangrijk is, als vaststaat dat beide mannen het erover eens waren dat ze er snel vandoor zouden gaan.

Om daarachter te komen had het hof moeten onderzoeken of het onverantwoorde rijgedrag een direct uitvloeisel was van het gezamenlijke plan om het hotel te beroven, zegt Knigge. 'Als namelijk in dat plan besloten lag dat de verdachten bij een eventuele betrapping door de politie op de scooter zouden wegvluchten zonder zich aan de verkeersregels te houden, kan van medeplegen sprake zijn, zodat in het midden kan blijven wie van de twee verdachten de scooter bestuurde.'

De Hoge Raad beslist naar verwachting 17 december of de zaak moet worden overgedaan.

undefined

Meer over