Night of The unexpected ****

Een achtbaanavond met als reactie een open mond en ogen.

TIM SPRANGERS

Muziek

The Night of the Unexpected, Utrecht, Tivoli, 5/9

Misschien is er geen imposanter instrument dan de contrabas. Het grove hout, de dikke snaren, de enorme stemkop en sowieso de omvang van het gevaarte. Slechts eeltrijke vingers kunnen de donkerbruine klankkleuren eruit trekken.

In het midden van Tivoli Oudegracht ligt hij op een tafel. Acht mensen eromheen. Ze strijken, plukken en slaan op de snaren en klankkast. En er gebeurt meer. Op verschillende schermen is een man geprojecteerd. Hij beweegt schokkerig, synchroon met de klanken. Het wat ongemakkelijke, maar nieuwsgierige publiek vormt een cirkel rond het tafereel.

Tijdens de Night of The Unexpected, een vast onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek, weet je écht niet wat je kunt verwachten. De randen van hedendaags klassieke muziek, elektronica, improvisatie en popmuziek krijg je voorgeschoteld in een achtbaanavond die je enkel kunt beantwoorden met open mond en ogen. Wat hebben we in hemelsnaam beleefd in twee uur?

Moeilijk te bevatten. Zo horen we het succesvolle Henosisproject van gitarist Bram Stadhouders en het Nederlands Kamerkoor. Een bijzondere fusie van ambient, impro en gelaagde koorzang. De tot op het bot ontleedde rebetika (ofwel Griekse blues) van Yannis Kyriakides (elektronica) en Andy Moor (gitaar), mondt uit in wonderschoon gelaagde oriëntaalse postrockelektronica. En we zien een intense performance-act van de Russische Elena Rykova. Denk aan een absurdistisch spel tussen twee elkaar spiegelende tafeltennisspelers met dennenappels onder de hand en microfoons rond de tafel, prima te volgen via een schetsprojectie van het bovenaanzicht. Vervreemding en verbazing overmeestert hier zelfs de grootste avant-gardist.

Het is een boeiend jaarlijks evenement, dat inmiddels zijn vleugels heeft uitgeslagen naar het buitenland. Zonder pauzes en via korte acts word je overdonderd door de progressiefste muziekvormen. Met dit jaar Rusland als belangrijk thema - het Moscow Contemporary Music Ensemble verzorgt meerdere acts - verrast The Night of The Unexpected met fantasierijke en inventieve muziek- en kunst-interactievormen uit de krochten van theaters. Daarom ook goed dat de avonden worden georganiseerd in grote popzalen als Tivoli en Paradiso.

Hoe vooruitstrevend en boeiend ook, tijdens de reeks uiteenlopende en elkaar razendsnel opvolgende, vaak taaie optredens krijg je behoefte aan wat lucht om het op waarde te schatten. Helemaal in een snikhete zaal waar de bar lang gesloten blijft.

undefined

Meer over