Nieuws

Nigeriaanse boeren mogen Shell in Londen aanklagen

Reparaties aan oliepijpleidingen van Shell in de Nigerdelta in Nigeria. De lekkende pijpleidingen van Shell zorgen voor grootschalige vervuiling in het gebied.  Beeld ANP
Reparaties aan oliepijpleidingen van Shell in de Nigerdelta in Nigeria. De lekkende pijpleidingen van Shell zorgen voor grootschalige vervuiling in het gebied.Beeld ANP

Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern Shell mag in Londen aangeklaagd worden voor milieuvervuiling in Nigeria. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald. Een groep van ruim 42 duizend Nigeriaanse boeren en vissers kan nu een zaak aanspannen in Groot-Brittannië. Het Supreme Court veegde eerdere besluiten van lagere rechtbanken van tafel. Eind vorige maand oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nigeriaanse tak van Shell enkele boeren uit het West-Afrikaanse land een schadevergoeding moet betalen.

Lees ook:

Shell zegt klimaatvriendelijker te willen worden, maar fossiel blijft koning
Shell presenteerde donderdag zijn langverwachte langetermijnstrategie waarmee het concern klimaatverandering wil tegengaan. Olie en gas blijven het belangrijkst (zij het olie steeds een beetje minder). Toch wil Shell CO2-neutraal zijn in 2050. Hoe zijn deze twee verenigbaar?

Het verlies van Shell was nog nooit zo hoog. Waarom krijgen de aandeelhouders dan toch meer dividend?
Shell boekt het grootste verlies uit zijn geschiedenis. En wat doet de concernleiding? Die verhoogt het dividend. Waarom?

Vierde en laatste dag in klimaatzaak: wat kan Shell doen bij een veroordeling?
Wat kan Shell doen als het de klimaatzaak verliest? Als het inderdaad tot 45 procent minder CO2 moet uitstoten in 2030 vergeleken met 2019? ‘Het kan gewoon niet.’

Shell-baas Ben van Beurden: ‘Als wij een boom willen planten, is dat al verkeerd’
Volgens Shell-baas Ben van Beurden valt het reuze mee met de slechte reputatie van zijn bedrijf. Een luidruchtige 9 procent werpt een schaduw over al het goede dat het energieconcern voor mekaar krijgt.

Shell weet al decennia van klimaatverandering: gaat de rechter de oliereus dwingen te verduurzamen?
Shell levert een aanzienlijke bijdrage aan de opwarming van de aarde en weet dit al decennia. Toch gaat het door met olie- en gaswinning. Brengt het bedrijf daarmee moedwillig mensen in gevaar? 1 december begint de tweede grote klimaatrechtszaak in Nederland, met mogelijk ingrijpende gevolgen.

Meer over