Nieuws

Nigeria volgt Afrikaanse trend en blokkeert Twitter

Nigeria, het land met de meeste inwoners in Afrika, heeft afgelopen weekend Twitter geblokkeerd. Volgens de minister van Informatie vormen activiteiten op Twitter een bedreiging voor Nigeria’s ‘bestaan’. Twitter noemt het besluit ‘erg verontrustend’.

De ingreep van Nigeria komt daags nadat Twitter een bericht van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari had verwijderd. Beeld REUTERS
De ingreep van Nigeria komt daags nadat Twitter een bericht van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari had verwijderd.Beeld REUTERS

De ingreep komt daags nadat Twitter een bericht van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari had verwijderd wegens schending van de online gedragscode. Buhari twitterde vorige week dinsdag dreigende woorden richting een groepering die zich met geweld wil afscheiden van Nigeria. De separatisten wacht een behandeling ‘in de taal die ze verstaan’, zo schreef Buhari. Zijn bericht lag extra gevoelig omdat de separatisten uit dezelfde regio komen waar ruim 50 jaar geleden de bloedige Biafra-oorlog werd uitgevochten. Buhari streed toen bovendien als hooggeplaatste militair mee aan de kant van de Nigeriaanse overheid.

Het besluit van Nigeria om Twitter in de ban te doen, werd vrijdag bekendgemaakt door Informatie-minister Lai Mohammed. ‘De missie van Twitter in Nigeria is erg verdacht’, aldus de minister, die zijn boodschap onder meer verspreidde via Twitter.

Op zaterdag merkten de tientallen miljoenen Twitter-gebruikers in Nigeria dat telecombedrijven wel degelijk op last van de regering de toegang hadden geblokkeerd. Veel twitteraars in het ruim 200 miljoen inwoners tellende land gebruiken nu een vpn-verbinding om de blokkade te omzeilen. De regering zegt de heimelijke twitteraars te zullen vervolgen, zonder duidelijk te maken hoe ze dat wil gaan doen. De Amerikaanse ambassade in Nigeria veroordeelt de Twitter-ban en zet haar punt kracht bij door onverstoorbaar verder te gaan met twitteren.

Veel Nigerianen zien de Twitter-ban als een typische, autoritaire reflex van oud-generaal Buhari, die in de jaren tachtig al eens staatshoofd was, toen als leider van een militaire junta. Sinds Buhari in 2015 via de stembus president werd, kampt hij met een groeiende volkswoede over zijn onvermogen om een einde te maken aan de corruptie en de toenemende onveiligheid in brede delen van Nigeria. Maar van kritiek op zijn halfslachtige optreden wil hij weinig weten.

#EndSARS

Dat Twitter in Nigeria een grote invloed kan hebben, bleek vorig jaar oktober wel, toen de hashtag #EndSARS wereldwijd viraal ging. SARS staat voor Special Anti-Robbery Squad, een politie-eenheid die zich schuldig had gemaakt aan geweld tegen willekeurige Nigerianen. Het verzet tegen de SARS breidde zich uit tot een protestbeweging tegen het algehele wanbestuur in Nigeria, en Nigerianen lieten ook op straat wekenlang hun stem horen. Op 20 oktober vorig jaar richtten militairen in de miljoenenstad Lagos een bloedbad aan door demonstranten onder vuur te nemen.

Pikant was dat Twitter-baas Jack Dorsey via zijn eigen platform de #EndSARS-beweging ondersteunde: zo riep hij twitteraars op om bitcoins te doneren. Niet iedereen vond dat Dorsey zich op zo’n manier met de kwestie diende te bemoeien. Over de Twitter-ban in Nigeria heeft Dorsey nu nog niet op persoonlijke titel getwitterd.

De Nigeriaanse overheid volgt met de ban een trend van Afrikaanse regeringen die sociale media als een bedreiging zien en daarom proberen om online platforms aan banden te leggen. Tanzania en Guinee legden rond de verkiezingen in oktober vorig jaar zelfs nagenoeg het hele internet plat. Oeganda deed in januari hetzelfde. Oeganda blokkeert bovendien officieel nog steeds Facebook, als reactie op de ontmanteling van een reeks nep-accounts van de regering. In de praktijk wordt Facebook in Oeganda wel weer druk bezocht, dankzij het gebruik van vpn’s. Zelfs overheidsinstanties, variërend van ministeries tot de politie, maken opnieuw volop gebruik van de website.

Meer over