Nigeria stuurt extra soldaten en schepen naar Sierra Leone

Nigeria heeft extra soldaten naar Sierra Leone gestuurd. Er gaan geruchten dat de Nigerianen weldra een eind zullen maken aan de coup van zondag....

Reuter, AP

FREETOWN/NEW YORK

Drie Nigeriaanse marineschepen meerden gisteren aan in de haven van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Eerder op de dag was de Nigeriaanse eenheid die het internationale vliegveld moet verdedigen al versterkt. Maandag waren troepen van de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog in het buurland Liberia naar de grens met Sierra Leone getrokken.

Het Nigeriaanse contingent vormt de ruggegraat van Ecomog, dat verder vooral bestaat uit Ghanese troepen. Ecomog ziet in Liberia toe op naleving van een vredesakkoord en in Sierra Leone beschermde Ecomog de gekozen president Ahmad Tejan Kabbah, die zondag naar Guinee is gevlucht.

De leider van de staatsgreep, majoor Johnny Paul Koromah, sprak zijn zorg uit over de geruchten over een op handen zijnde Nigeriaanse aanval, maar zei tegelijkertijd dat de geruchten ongegrond zijn. In een verklaring die op de nationale radio werd voorgelezen maande hij het volk kalm te blijven.

Honderden rijke inwoners van Freetown hebben hun toevlucht gezocht in de strandhotels omdat de muitende soldaten, die in gestolen auto's door de stad crossen, ook gisteren doorgingen met plunderen.

Honderden soldaten uit de provincies stroomden gisteren Freetown binnen om de opstand te steunen. De coup wordt geleid door lagere officieren, de legertop doet niet mee. De schattingen over het totaal aantal doden sinds zondag lopen uiteen van twintig tot honderd.

De voorbereidingen voor evacuatie van buitenlanders uit Freetown is in volle gang. De meeste VN-organisaties willen hun personeel weghalen. Het helikopterschip Kearsarge van de Amerikaanse marine met 1200 mariniers aan boord is op weg naar Freetown om bij een eventuele evacuatie te helpen.

Ambassadeur Jonah, voorheen een onder-secretaris-generaal van de VN, zei dat president Kabbah een verzoek had gedaan aan de Economische Organisatie van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) - waaronder de vredesmacht Ecomog valt - om de democratie in Sierra Leone te herstellen. Jonah zal op de top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid volgende week in Zimbabwe ijveren voor sancties tegen het 'bewind' van Koromah.

Meer over