Nieuws

Amsterdam De Rotterdamse projectontwikkelaar OVG begint samen met de Triodos Bank een vastgoedbedrijf. Het nieuwe concern gaat zich richten op ‘maatschappelijk vastgoed’, zoals scholen, ziekenhuizen en theaters....

Keurmerk voor duurzame soja
Amsterdam Met ingang van volgend jaar komt soja op de markt voorzien van certificaten die uitwijzen dat die duurzaam geproduceerd is. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën meldt dat de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, waarbij organisaties en bedrijven uit twintig landen zijn betrokken, aangescherpte normen heeft aangenomen die leiden tot onafhankelijk gecertificeerde soja. De productie van soja groeit snel, vooral door de toenemende behoefte aan vlees in sterk groeiende economieën, waaronder die in China. De teelt van soja vindt vooral plaats in Zuid-Amerika, maar mag volgens de Nederlandse Task Force Duurzame Soja niet leiden tot kap van het regenwoud. Bij duurzaamheid wordt niet alleen rekening gehouden met het milieu, maar ook met rechten van werknemers. Deelname van Nederland aan het internationale overleg is van belang omdat ons land een grote verwerker is van soja, zowel in veevoer als in de voedingsmiddelenindustrie. Van de task force maken onder meer Unilever, Ahold (Albert Heijn), Rabobank, diervoederbedrijven en landbouwcorporaties deel uit.

Meeste biokatoen in schappen van C & A
Amsterdam Kledingconcern C & A had in 2009 wereldwijd de meeste kleding in de schappen liggen die gemaakt is van biologisch katoen. Dat blijkt uit een studie van Organic Exchange, een organisatie die het gebruik van biologisch geproduceerd textiel probeert te bevorderen. De nummer twee en drie van de lijst zijn het Amerikaanse sportmerk Nike en de eveneens Amerikaanse winkelketen Wall Mart. Volgens Organic Exchange heeft de wereldwijde markt voor biokatoen in 2009 relatief weinig te lijden gehad onder de economische crisis. De wereldwijde omzet in textiel van biokatoen steeg in 2009 van 3,2 naar 4,3 miljard dollar (2,6 tot 3,6 miljard euro). Die stijging van 35 procent bleef iets achter bij de jaarlijkse groei van gemiddeld 40 procent die de markt tussen 2001 en 2008 liet zien. Volgens Organic Exchange zal de wereldwijde omzet van biokatoenproducten in 2011 wereldwijd ongeveer 6 miljard dollar bedragen.

In het lopende jaar verwacht C & A de productie van biokatoenkleding op te voeren van 18 miljoen naar 23 miljoen stuks. Daarmee zou het aandeel ervan in de totale collectie van het bedrijf op 10 procent komen te liggen. Ter vergelijking: biologische katoen maakt slecht 0,75 procent uit van de totale katoenproductie wereldwijd.

Meer over