Nieuws

Beurshandelaren en analisten turen dezer dagen naar CNN en BBC World. Op deze internationale nieuwszenders kunnen zij de vorderingen op het Iraakse slagveld nauwgezet volgen....

Xander van Uffelen

Normaliter zijn professionele beleggers aangewezen op andere bronnen, zoals internet, tv en nieuwsdiensten. Onmisbaar is de financiële nieuwsdienst Bloomberg. Die levert koersen van aandelen, obligaties en opties, en gebruikt speciale computerschermen waarop ook financieel nieuws verschijnt.

Bloomberg is niet de enige aanbieder . Dow Jones Newswire levert amper beurskoersen, maar is gespecialiseerd in nieuws. In Nederland is een nieuwsredactie van zo'n twintig journalisten actief. De informatie van Dow Jones kunnen handelaren tegen betaling op hun Bloomberg-computer ontvangen. Ook de financiële nieuwsdienst van Reuters heeft een goede naam voor beursgerelateerd nieuws.

Voor de nieuwsdiensten telt elke seconde. Met een mobiele telefoon in de hand bladeren de financiële journalisten door het persbericht van een bedrijf en bellen dan de belangrijkste gegevens door. Seconden daarna verschijnen winst, omzet en overige gegevens op het scherm van de handelaren.

In de VS verschijnen bijna dagelijks cijfers over de macro-economie rond half drie Nederlandse tijd. Op dat moment is Wall Street nog gesloten, zodat handelaren de cijfers rustig op zich kunnen laten inwerken. In Europa wordt echter druk gehandeld. Zo gauw de cijfers op het scherm verschijnen, reageren dus de koersen.

Dagbladen spelen op de beurs een minder prominente rol. Veel krantennieuws staat immers daags ervoor al op de computerschermen. Alleen bij een primeur willen de koersen nog weleens reageren.

Meer over