Nieuws onder de zon!

De tv-zomer is juist leuk, want reguliere programma's maken plaats voor experiment. Negen programma's waar we best wat van mogen verwachten.

SIMON HENDRIKSEN

1 Stabilo Spellingstrijd

Met Spellbound (2002) maakte Jeffrey Blitz een schitterende documentaire over een van de bekendste spellingswedstrijden van Amerika, de Scripps National Spelling Bee. Onder enorme druk en in gigantische zalen zien we kinderen die woorden als nephelognosy en dysphasia moeten spellen. Wie één fout maakt, mag naar huis. In Nederland zijn dit soort wedstrijden een relatief onbekend fenomeen. Ten onrechte. Wij kijken daarom naar de Stabilo Spellingstrijd, waarin kinderen uit de groepen 7 en 8 tegen elkaar strijden om de beste speller van Nederland te worden. Al is het maar omdat we op de redactie inmiddels verslaafd zijn aan (het niet verwante) beterspellen.nl. Schrijf u ook in!

Vanaf zaterdag 23 juni, RTL4, 20.00 uur.

2 De beste singer-songwriter van Nederland

Niet weer een talentenjacht, horen wij u denken. En wij denken dat zelf ook wel. Maar toch, Giel Beelen (zie rubriek OF) weet wat goed is. Laat hem tien weken zoeken naar het beste singer-songwritertalent van Nederland en het kan bijna niet anders of daar komt wat moois uit.

Vanaf maandag 25 juni, Ned.3, 20.30 uur.

3 Je kunt het niet meenemen.

De verdeling van het familiekapitaal leidt vaak tot emoties en ruzies. Om teleurstellingen achteraf te voorkomen, praat Prem Radhakishun met families over het opstellen van een testament. Prem die een nakend conflict in de kiem smoort, alleen al dat gegeven lijkt ons de moeite van het kijken waard.

Vanaf dinsdag 26 juni, Ned.1, 21.30 uur.

4Over de kop!

Na Hoe?Zo! met Bart Peeters komt de NTR eindelijk weer met een populair-wetenschappelijk programma. Dit keer niet over natuurkunde, maar - nog populairder - over psychologie en menselijk gedrag. De van TV West overgekomen Johan Overdevest legt wekelijks twee bekende Nederlanders diverse vragen en verborgencamerasituaties voor. Veel deelnemers in ieder geval, onder anderen Anita Witzier, Cornald Maas, Hadewych Minis en Dieuwertje Blok.

Vanaf vrijdag 29 juni, Ned.2, 21.15 uur.

5 Zonde van de week

De zeven hoofdzonden (hoogmoed, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid, woede en luiheid) als kapstok voor actuele kwesties. Dat is het uitgangspunt van deze nieuwe panelshow onder leiding van Rob Kamphues. De vaste teamcaptains zijn Roué Verveer en Patrick Stoof. Cabaretier Verveer liet eerder in Mag ik u kussen? zien niet in een spelprogramma te misstaan. Als Stoof net zo geestig is als in de commercials waarvan wij hem kennen, dan kan dit wel eens een heel aardig programma worden.

Vanaf zaterdag 30 juni, Ned.1, 21.25 uur.

6 Charlie Sheen Dag

Een dag volledig in het teken van Charlie Sheen, dat klinkt als #winning. Helaas is het niet meer dan een avond lang oude afleveringen van Two and a Half Men aangevuld met de special: Charlie Sheen, Bad Boy on the Edge. Leuk is nog wel dat fans via de Facebookpagina van Veronica uit een selectie van tien afleveringen de vijf uit te zenden afleveringen van de comedyserie waarin Sheen al enige tijd niet meer te zien is, kunnen kiezen.

Maandag 9 juli, Veronica, 20.30 uur.

7 De slimste mens

Deze quiz was al eerder in Nederland op tv. In 2006 (Talpa) lukte het Linda de Mol en Cees Geel niet er een succes van te maken. Martijn Krabbé en Jan Verheyen deden het in 2009 (RTL4) iets beter, maar een hit, zoals in België, werd het programma hier nooit. Het nieuwe duo Philip Freriks (presentator) en Maarten van Rossem (deskundige) zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Vanaf maandag 23 juli, Ned.2, 20.25 uur.

8 Kijken in de ziel: artsen

Na de prachtige series over onder anderen voetbaltrainers, advocaten en politici praat Coen Verbraak dit keer met medici. Wat zijn de dilemma's waar een arts mee te maken krijgt? Moeten we willen genezen tot elke prijs? Is de dood in feite een uit de hand gelopen vorm van ziekte? En is marktwerking in de zorg echt zo slecht? Zes weken lang horen we cardiologen, oncologen, chirurgen, neurologen en tal van andere medici over hun vak en over zichzelf.

Vanaf maandag 30 juli, Ned.2, 21.25 uur.

9 Bauers Zigeunernachten

De opa van Frans Bauer trok als zigeuner door Europa op zoek naar werk. 's Avonds speelde hij op zijn accordeon en deelden hij en de andere zigeuners verhalen met elkaar. In een poging 'de gezelligheid van toen op een eigentijdse manier te laten herleven' reist Frans met bekende gasten naar de Balkan. Wie die gasten zijn, wordt tot nu toe angstvallig geheim gehouden. Veel zal het niet uitmaken. De combinatie Balkan en Bauer lijkt op zich al een garantie voor succes.

Vanaf donderdag 16 augustus, Ned.1.

undefined

Meer over