Nieuwe zorgverzekeraar biedt uitkomst voor chronisch zieke

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Zorgverzekeraar Zorgeloos, die polissen aanbiedt waarin verzekerden hun wettelijk verplicht eigen risico van 350 euro kunnen afkopen, zal nieuwe klanten niet selecteren op hun gezondheid. Ook voor aanvullende verzekeringen zal niet worden gescreend.

Dat zegt een woordvoerster van de online-verzekeraar die deze week op de markt kwam. De nieuwkomer introduceerde maandag een polis waarmee vooral chronisch zieken geld kunnen besparen.

Het wettelijk verplichte eigen risico van 350 euro kan in de polis worden afgekocht voor 210 euro voor klanten boven de 40 jaar, en voor 150 euro voor mensen onder de 40.

De basispremie is ongeveer gelijk aan die van andere goedkope nieuwkomers. Wie aanvullende verzekeringen van een vorige verzekeraar wil houden, kan dat doen. De verzekeraar zegt niet bang te zijn om geld te verliezen op de polis. Behalve voor chronisch zieken met hoge ziektekosten moet de polis ook aantrekkelijk zijn 'voor klanten die vooraf willen weten waar ze aan toe zijn.' De gemiddelde zorgkosten voor alle Nederlanders waren vorig jaar 215 euro. 'Wie van dat bedrag uitgaat, verdient het afgekochte eigen risico ook terug.'

Het verplichte eigen risico in de zorgverzekering gaat op 1 januari omhoog van 220 naar 350 euro. Alleen de huisarts, de verloskundige en kraamhulp zijn daarvan uitgezonderd.

Bij veel verzekeraars is het mogelijk het eigen risico verder te verhogen in ruil voor een lagere premie. Dat kan voordelig zijn voor gezonde klanten die nooit bij de dokter komen.

De online-verzekeraar brengt zijn klanten onder bij ASR, een van de grotere verzekeraars van Nederland met merknamen als de Amersfoortse, Ardanta, de Europeesche en Ditzo.

ASR is er niet bang voor dat de polis 'alleen maar slechte risico's zal aantrekken', zegt het bedrijf, omdat het zich vooral richt op internet en bijvoorbeeld adverteert op radiozenders voor een jonger publiek zoals 538.

undefined

Meer over