Nieuwe zaak om misbruik tegen oud-topambtenaar

Opnieuw wordt een rechtszaak aangespannen tegen voormalig topambtenaar Joris Demmink, waardoor hij zich nu in vier zaken tegelijk moet verdedigen. Een Nederlandse man stelt Demmink aansprakelijk voor de schade die hem is toegebracht, omdat hij als minderjarige betaalde seks zou hebben gehad met de oud-secretaris-generaal.

AMSTERDAM - Demmink wordt al jaren achtervolgd door geruchten over misbruik; hij heeft alle aantijgingen altijd ontkend.

Letselschadeadvocaat Martin de Witte, die de man bijstaat, ziet de brief van de man aan Demmink als het begin van een civiele zaak. 'Ik wil zeer voorzichtig zijn, je kunt iemand niet zomaar beschuldigen', zegt hij. 'Tegelijk moet iemand ook het recht hebben zich te verweren als hem naar zijn mening onrecht is aangedaan.'

De Witte is onder meer bekend van de letselschadezaken die hij voert namens slachtoffers van misbruik van minderjarigen binnen de katholieke kerk. 'Mijn cliënt zegt dat er op 15-jarige leeftijd seksueel contact was met Demmink. Dat is een onrechtmatige daad. Ik weet niet of dat klopt, maar het geeft wel aanleiding dit goed uit te zoeken. Nadat we Demmink aansprakelijk hebben gesteld, zal de volgende stap zijn het starten van een getuigenverhoor.'

Demminks advocaat Harro Knijff laat weten de brief, die anderhalve week geleden is verstuurd, nog niet te kennen. Demmink, die tien jaar secretaris-generaal was op het ministerie van Justitie tot hij vorig jaar met pensioen ging, heeft alle beschuldigingen altijd ten stelligste ontkent, en is daarin gesteund door drie opeenvolgende ministers. Hij wordt vooral op internet achtervolgd door complotdenkers.

Desalniettemin is hij verwikkeld geraakt in vier juridische procedures. Hij heeft zelf een zaak aangespannen tegen het AD, en vraagt daarin honderdduizend euro schadevergoeding. Tegelijk heeft stichting De Roestige Spijker via de rechter een voorlopig getuigenverhoor afgedwongen, waardoor de affaire vanaf volgende maand voor het eerst in het openbaar met getuigen onder ede voor de rechter wordt behandeld. Bij die getuigen is waarschijnlijk ook de man die nu schade claimt.

Daarnaast probeert advocate Adèle van der Plas bij het hof in Arnhem gedaan te krijgen dat Demmink alsnog wordt vervolgd. In die artikel-12-zaak is een document opgedoken van het Turkse Openbaar Ministerie, waarin staat dat Demmink in 1996 in Turkije was, iets wat hij en zijn ministers van Justitie steevast hebben ontkend. Het Nederlandse OM onderzoekt dit nu.

Het vermeende slachtoffer van Demmink beschrijft in de brief dat hij in 1988 door de voormalige topambtenaar in zijn auto is opgepikt in Amsterdam. 'Terwijl de auto reed, heeft u naar zijn leeftijd gevraagd. Hij heeft geantwoord dat hij 15 jaar was.' Twee weken later zou een nieuwe ontmoeting hebben plaatsgevonden. 'Cliënt werd toen erg bang, heeft gezegd dat hij dit niet wilde en is toen uitgestapt omdat er in de auto ruzie ontstond.' Door psychische problemen, als gevolg van ervaringen als slachtoffer van gedwongen kinderprostitutie, zou hij onder meer zijn bedrijf zijn kwijtgeraakt. Hij wil uit veiligheidsoverwegingen niet met naam en toenaam genoemd worden.

Het ministerie van Justitie kan nog niet reageren, omdat het de aansprakelijkheidsstelling niet kent. 'Dat is ook vooral een zaak voor de advocaat van de heer Demmink', zegt een woordvoerder. De advocatenkosten van Demmink zijn tot nu toe voor rekening van de overheid, blijkt uit een antwoord op Kamervragen van minister Opstelten van Justitie. In de zaak tegen het AD is ruim 25 duizend euro betaald, in de zaak bij het gerechtshof 13 duizend. Volgens Opstelten wordt Demmink getroffen door 'uiterst diffamerende beschuldigingen' die 'nauw verband' houden met zijn functie, en is het wettelijk geregeld dat hij zich daartegen met overheidsgeld mag verdedigen. Of de overheid hem ook bij zal staan in de nieuwe letselschadezaak, is volgens een woordvoerder niet bekend.

undefined

Meer over