Nieuwe wereldkampioene dammen spreekt zo goed als zeker Russisch

Terwijl de gevestigde orde ronddoolt, leveren de jonge deelnemers aan het WK dammen voor vrouwen een verbeten strijd. Na vier ronden gaat de getalenteerde Tamara Tansykkuzhina uit Rusland alleen aan de leiding....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Iedereen die het kan weten zegt het. Anatoli Gantwarg, Aleksandr Presman en Aleksandr Baljakin denken allemaal dat de Russische Tansykkuzhina ooit de hoogste mondiale damtitel zal veroveren.

Dat vindt ook Nina Hoekman-Jankovskaja, vorig jaar nog uitdager van de Letse Zoja Goloebjeva die al jarenlang de absolute alleenheerseres bij de vrouwen is. 'Ze speelt modern en investeert veel tijd in het spel. Wij spelen teveel op routine. Op een dag zal de jeugd het overnemen en dan is zij een goede kandidaat', aldus Hoekman-Jankovskaja. Net als Goloebjeva scoorde Hoekman tot nog toe vier remises.

Op Wanders na spreken de 22 deelnemers aan het WK allemaal Russisch al komen ze uit elf verschillende landen. Visumproblemen en halfbakken afspraken zorgden ervoor dat de deelneemsters uit Ghana, Haïti, Suriname en Polen ontbreken. Daardoor bleef een minder exotisch maar wel ijzersterk veld over.

Tansykkuzhina, jeugdwereldkampioen in 1997, toonde tegen Wanders aan een winnares te zijn. In het middenspel trok ze met een sterk centrum de kansen naar zich toe en de tactische wendingen werkten in haar voordeel. Toen Wanders te laat ontdekte dat ze een tijdelijk offer niet zou kunnen weerleggen, brokkelde haar verzet af. De Russische maakte het karwei resoluut af met een winnende damcombinatie.

Dat betekende een domper voor Wanders die in de eerste drie ronden daadkrachtig acteerde met vijf punten, gesterkt als ze was door een fraai gespeeld NK vorige maand in Groningen. In de tweede ronde overspeelde Wanders Olga Balthazhi uit Oekraïne waarvan ze in het verleden al tweemaal had verloren. In de afwikkeling echter liet ze een goede kans liggen.

In de derde ronde verzilverde Wanders een buitenkansje door de sterke Olga Kamychleeva met een lichte combinatie te kloppen. Kamychleeva komt oorspronkelijk uit Minsk maar woont al enkele jaren in Heerlen. Het scheelde een haar of zij had zich dit voorjaar als eerste vrouw geplaatst voor het NK bij de mannen.

De vierde Nederlandse deelneemster is Tanja Chub uit Hoorn, geboren Oekraïense. De Nederlandse kampioene uit 1998 won in de derde ronde van de Letse debutante Marite Chacha maar gisteren bleef tegen haar voormalige landgenote Ludmilla Litvinenko een tweede overwinning uit.

Meer over