Nieuwe verklaringen tegen Holleeder

Voormalig advocaat Bram Zeegers, adviseur van Willem Endstra, heeft bij justitie belastende verklaringen afgelegd tegen Willem Holleeder. De stukken zijn maandag toegevoegd aan het strafdossier....

Marc van den Eerenbeemt

Zeegers heeft vanaf september 2004, vier maanden na de moord op Endstra, in een serie gesprekken gedetailleerd verklaard over de afpersing van vastgoedhandelaar Endstra door Holleeder.

Zijn gesprekpartners waren de officieren van justitie Koos Plooy en Fred Teeven en, later, Teevens vervangster Saskia de Vries. De verklaringen werden op verzoek van Zeegers pas deze week ingebracht als bewijs tegen Holleeder.

Zeegers zei gisteren in NRC Handelsblad dat aan het afleggen van een verklaring tegen Holleeder grote risico's zijn verbonden. Hij deed het toch: ‘Als iedereen maar gewoon zijn mond blijft houden, gebeurt er niets.’

In 1998 stopte Zeegers als advocaat. Hij werd in verband gebracht met witwassen van crimineel geld. Daarna werd hij adviseur van Endstra. Zeegers was een van de eersten die zich over de stervende Endstra boog na de aanslag op diens leven.

In de verklaringen schildert Zeegers een beeld van Endstra als vastgoedondernemer, die langzamerhand bij Holleeder in een wurggreep terecht komt. Als Endstra zou worden vermoord, zo had de zakenman tegen hem gezegd, dan is Holleeder de moordenaar.

Meer over