Nieuwe uitbarsting van raciaal geweld in Australië

In de Australische stad Sydney zijn maandagavond opnieuw rassenrellen uitgebroken. De politie heeft zeker vijf aanhoudingen verricht. Een verslaggever van het plaatselijke radiostation 2GB meldde dat er ‘chaos’ was uitgebroken in een winkelcentrum bij Cronulla Beach in het zuiden van de stad....

Groepen mannen trokken rond in de buurt en vernielden auto's. De politie heeft straten afgezet. Ambulances en politiewagens rijden af en aan. Een ooggetuige vertelde aan het persbureau Associated Press dat er zeker vijftig auto's met ‘mannen met een Midden-Oostenachtig voorkomen’ naar de wijk waren gekomen. Een aantal mannen stapte uit en begon met honkbalknuppels op auto's te meppen. Er zou zeker een gewonde zijn gevallen. Een andere getuige zei schoten gehoord te hebben. Wie die zou hebben afgevuurd, is niet duidelijk.

Kort voor de nieuwe uitbarsting van geweld had premier John Howard een oproep gedaan voor etnische en religieuze tolerantie. Volgens de politie zaten blanke racisten achter de rellen waardoor meer dan dertig mensen gewond raakten en zestien mensen werden aangehouden.

‘Aanvallen van mensen op basis van hun ras, hun uiterlijk en hun etniciteit is totaal onacceptabel en moet door alle Australiërs worden verworpen ongeacht hun eigen achtergrond en hun politiek’, zei Howard.

De onlusten ontstonden toen duizenden blanke, jonge Australiërs na oproepen via mobiele telefoons en sms'jes bijeenkwamen om een strand te ‘heroveren’ ten zuiden van de stad. Aan het Cronulla-strand was er een week geleden een incident met twee strandwachten die werden gemolesteerd door twee Australiërs, afkomstig uit het Midden-Oosten. Later verspreidde het geweld zich naar een andere strand en delen van de stad.

Meer over