Nieuwe uilensoort op Lombok

In Indonesië is een uilensoort ontdekt die alleen op het eiland Lombok voorkomt. Dit schrijft een internationaal onderzoeksteam in wetenschappelijk tijdschrift PLoS One. Lang dachten wetenschappers dat de uil een al bestaande soort was, omdat zijn veren erg lijken op die van een andere soort. Maar in 2003 stuitten twee teamleden onafhankelijk van elkaar op het verschil.

AMSTERDAM - De uil, die behoort tot de dwergooruilen, maakt unieke klanken die nergens anders in Indonesië voorkomen. Omdat uilen nachtdieren zijn, communiceren ze door middel van gezang. Zo herkennen ze hun eigen soort. Verschillende klanken duiden op verschillende soorten. Het fluitende geluid dat de nieuwe soort maakt, lijkt niet op ander uilengezang, aldus de onderzoekers.

'Een bijzondere ontdekking', vindt Bas van Balen, ornitholoog en expert op het gebied van Indonesische vogels. 'Lombok is een klein eiland, er staat een vulkaan en het is er vrij droog. Dat maakt het geen aantrekkelijke plek voor vogels.'

Barend van Gemerden van Vogelbescherming Nederland is verbaasd dat Lombok nog geen 'eigen' vogelsoort had. 'Alle Indonesische eilanden hebben een eigen soort. Veel uilen hebben wel dezelfde voorouders, maar door afzondering op een eiland ontwikkelen ze andere kenmerken, zoals een eigen geluid.'

De Lombokse bevolking noemt de ontdekte uil burung pok, naar het geluid dat hij maakt. Officieel heet de uil nu Otus jolandae, naar de vrouw van een van de onderzoekers.

undefined

Meer over