Nieuwe taal ontdekt in noordwest-India: Koro

AMSTERDAM Amerikaanse taalonderzoekers hebben in het noordwesten van India een nieuwe taal ontdekt. De taal Koro wordt door 800 tot 1.200 mensen gesproken.

De ontdekking is gedaan in deelstaat Arunachal Pradesh. In opdracht van National Geographic werd onderzoek gedaan naar de grote diversiteit van talen in de streek. Het Koro verschilt echter opvallend veel van de andere 150 gesproken talen in de deelstaat, die tot de Tibeto-Birmaanse taalfamilie behoren.


Het is niet bekend wanneer de Koro-taal is ontstaan. Verondersteld wordt dat slaven die naar het gebied zijn gehaald, de taal hebben beïnvloed. Om dit vast te stellen moet echter meer onderzoek worden gedaan.


In eerste instantie werd gedacht dat het Koro een dialect van de taal Aka was. Maar door het gebruik van totaal verschillende woorden ontdekten de wetenschappers snel dat het een compleet andere taal betreft.


De sprekers van beide talen hebben wel culturele gelijkenissen. Zo dragen zij dezelfde rode gewaden en brouwen ze bier van rijst. Ook zouden veel Koro-sprekers Aka-sprekers trouwen.


Wetenschappers denken dat er nog meer onontdekte talen zijn. Tijdens studies worden de kleinste talen vaak als dialect beschouwd en niet goed bestudeerd.


Wereldwijd worden er 6.909 talen gesproken. Zeker de helft wordt met uitsterven bedreigd. Eerder dit jaar stierf de laatste spreker van een van India's oudste talen, de Bo-taal.


Of het Koro een lang leven is beschoren, wordt betwijfeld. Slechts een klein deel van de kinderen van Koro-sprekers neemt de taal over. Zij prefereren Engels of Hindi.


Om stervende talen te kunnen bewaren, stellen de Amerikanen voor alle kennis en woorden op te slaan. Aangezien het Koro geen schrift kent, wordt dat ingewikkeld.


Meer over