Nieuwe spelregels beperken armslag accountant

Nederlandse accountants mogen vanaf 1 januari geen andere diensten meer verlenen aan bedrijven waarvan ze de boekhouding controleren. Controleurs die een grote klant bedienen moeten bovendien eens in de zeven jaar rouleren met een collega....

Nederland is daarmee het eerste land dat de aanbevelingen van de Europese Commissie op dit terrein overneemt. De onafhankelijkheid van accountants staat sinds een aantal maanden ter discussie vanwege de rol van accountantsconcern Andersen in de ondergang van de Amerikaanse energiereus Enron. Naast de controle van de boekhouding voorzag Andersen Enron van managementadviezen.

'De accountant mag niet in een situatie terechtkomen waarin sprake is van zelftoetsing', stelt Piet Hoogendoorn, voorzitter van het Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA). 'We moeten bovendien elke schijn van financiële afhankelijkheid voorkomen.' De nieuwe regels veranderen ook de wijze waarop een accountant bij een bedrijf wordt benoemd. Niet het management van een bedrijf kiest de controleur, maar de raad van commissarissen, de toezichthouders op het bedrijf.

De nieuwe regels hebben veel impact. 'Alles wat buiten de controle valt mag er niet meer bij worden gedaan', zegt directeur Peter Legerstee van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA).

Dat betekent niet alleen dat accountantskantoren geen belasting- en managementadvies meer mogen geven. Ook het opstellen van de jaarrekening is uit den boze. Legerstee: 'Alleen van dingen die de controleur toevallig tegenkomt, mag hij laten weten dat ze ''voor verbetering vatbaar'' zijn.'

De nieuwe regels gelden voor alle accountants die bij bedrijven in Nederland werkzaam zijn, dus ook voor de grote jongens als KPMG, Deloitte & Touche en PricewaterhouseCoopers.

Een aantal heeft zichzelf al restricties opgelegd. Zo deed KPMG zijn adviestak in Nederland en Groot-Brittannië onlangs over aan Atos Origin om alle schijn van belangenverstrengelingen te voorkomen.

Meer over