nieuwsverkiezingen

Nieuwe pan-Europese partij Volt heeft een zetel behaald

De pan-Europese partij Volt heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een zetel gehaald. De in 2017 opgerichte partij had gehoopt op 25 afgevaardigden uit de acht lidstaten waarin campagne werd gevoerd voor een ‘echte Europese politieke ruimte’.

Redactie

De Duitse medeoprichter Damian Boeselager (31) vertegenwoordigt vanaf juli alle Volt-afdelingen in het Europees Parlement, meldt de partij. Volgens Boeselager ‘een belangrijke eerste stap om de EU te hervormen, zodat mensen meer inspraak hebben en we samen de grote uitdagingen van deze tijd aan kunnen pakken’.

Volt deed mee in Nederland, België, Bulgarije, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland haalde de partij met ongeveer 2 procent te weinig stemmen voor een zetel.

Lijsttrekker Reinier van Lanschot ziet de uitslag als een enorme mijlpaal voor de Europese democratie. Van Lanschot: ‘Ook als Volt geen zetel heeft behaald in jouw land, is het programma terug te zien door de zetel uit Duitsland’.

De partij heeft nog niet besloten bij welke Europese fractie zij zich aansluit.

Volt in Nederland

Boksen op het Beursplein voor de Europese campagne.

Nederlandse lijsttrekker Reinier van Lanschot is voorstander van de ever closer union binnen de EU: 'We wonen op het beste continent van de wereld.’

Een bezoek aan het hoofdkantoor van de nieuwe partij in Amsterdam-West, inclusief horizontale kerstboom. ‘Ik denk: we zijn het begin van veel meer.’

Meer over