Nieuwe multimiljonairs houden hun hart vast

De Nederlandse nouveaux riches lijken vogelvrij. Dinsdag werd met Berry van den B. opnieuw een succesvolle zakenman aangehouden. Van den B....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Het traditonele driedelig grijs slaakt telkens een zucht van verlichting, terwijl de nieuwe rijken de volgende episode van de justitiële jacht angstig afwachten. Het Openbaar Ministerie zette dinsdag opnieuw een selfmade-multimiljonair achter de tralies. Na de succesvolle beurshandelaren Han V. en Adri S. is met Van den B. nu ook een van de meest geslaagde Nederlandse zakenlieden van de wilde jaren tachtig opgepakt.

Gijsbertus ('Berry') van den B. (51) is een goede zakenvriend van Adri S. met wie hij het effectenkantoor Gestion oprichtte. Met de Rotterdamse havenbaron Willem Cordia, automatiseringskoning Willem Smit en ex-CPB-directeur Peter de Ridder vormden zij eind jaren tachtig de Groupe Courtier die op bijna Amerikaanse wijze grote belangen nam in een reeks beursfondsen die rijp leken voor een overname.

Opvallend was dat bijna alle leden van deze groep op eigen houtje hun rijkdom vergaarden. 'Het waren jongens die niet bang waren voor het driedelig grijs dat al vele generaties lang de Amsterdamse beurshandel beheerste. Zij keken rond en vonden dat ze het beter konden. En dat bleken ze waar te kunnen maken', zegt een ingewijde.

Willem Smit toonde zich dinsdagavond verrast door de arrestatie van Van den B. 'Ik heb hem al een tijdje niet gezien. Met de Groep Courtier kan het niets van doen hebben. Daar is niets gebeurd wat het daglicht niet zou kunnen verdragen.'

Uit het persbericht dat justitie dinsdagavond verspreidde, blijkt ook min of meer dat Van den B. alleen is opgepakt om zijn rol als oprichter en voormalig commissaris van Gestion. Zo is het aantal verdenkingen tegen B. beperkt. Hij is - anders dan bijna alle andere verdachten - niet aangeklaagd wegens misbruik van voorwetenschap, steekpenningen en witwassen. Voormalig zakenpartner Willem Smit concludeert dan ook: 'Ik heb niets te vrezen.'

Van den B. heeft een tumultueuze carrière als crisismanager achter de rug. Hij begon zijn loopbaan bij Paribas, de Nederlandse tak van de gelijknamige Franse staatsbank. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het overname- en fusievak. In 1975 werd hij directeur van de Haagse textiel- en vastgoedmaatschappij Van Wijk en Heringa.

Samen met entrepreneurs als G. Lammeree (de raider uit Maasland) en de financiële whizzkid van de Heerema Groep, C. de Bruin, werd dit vehikel uitgebouwd tot de Industrieele Maatschappij (IM). Het trio kocht na de tweede oliecrisis massaal voorradige kwakkelende bedrijfjes op, saneerde ze en verkocht ze met veel winst weer door.

Na de beurskrach van 1987 raakte de IM in problemen. Van den B. verlegde zijn aandacht. Niet alleen had hij met Adri S. het nieuwe effectenkantoor Gestion opgericht.

Namens deze groep trad hij onder meer op als crisismanager bij fietsenfabrikant Union en automatiseerder Newtron, een van de nieuwe speeltjes van Willem Smit.

Van den B. verwierf een groot belang in de handelsonderneming Stokvis die hij in 1994 in handen speelde van Borsumij Wehry. In één klap was hij 75 miljoen gulden rijker.

Op de door Quote gepubliceerde lijst van 500 rijkste Nederlanders stond Van den Brink onlangs met een geschat vermogen van 50 miljoen op de 314de plaats; ruim twintig plaatsen lager dan Willem Smit, ruim honderd miljoen guldens lager dan Peter de Ridder en 150 lager dan Willem Cordia en Adri S.

Crisismanager Berry van den B. gearresteerd Pagina 2: Fraude-officier snuffelt rond in Zwitserse Chur

Meer over