Nieuwe Mediawet met ruime meerderheid aangenomen

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Mediawet dinsdag met ruime meerderheid aangenomen. Dat betekent dat de publieke omroep zich open moet stellen voor producenten van buitenaf en dat amusement geen kerntaak meer is.

Staatssecretaris Dekker. Archieffoto. Beeld anp
Staatssecretaris Dekker. Archieffoto.Beeld anp

Behalve coalitiepartners VVD en PvdA stemden ook D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de onafhankelijke Kamerleden Van Vliet en Houwers voor het voorstel van staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Tegen het voorstel bestaat veel weerstand in Hilversum. Vanochtend riepen tientallen BN'ers Tweede Kamerleden in een advertentie op om tegen de mediawet te stemmen. De advertentie verscheen in De Volkskrant en de Telegraaf. De ondertekenaars vinden dat de politiek middels de nieuwe wet te veel bemoeienis krijgt met de publieke omroep.

De oproep is ondertekend door zo'n 75 mensen, onder wie vooral presentatoren zoals Jeroen Latijnhouwers, Daphne Bunskoek, Frits Spits, Rob Stenders, Margriet Vroomans en Aad van den Heuvel. Ook namen van Karin Bloemen, Albert Verlinde en acteurs onder wie Aart Staartjes en Huub Stapel staan vermeld. Opmerkelijke namen zijn verder oud-schaatser Ard Schenk en generaal buiten dienst Peter van Uhm. Aan hun oproep werd echter geen gehoor gegeven in de stemming van vanmiddag.

Wel was er genoeg steun voor een verzoek van PvdA en D66 om soul en jazz een volwaardige plek op de publieke radio te geven. Deze muziekstijlen vinden nu 'onderdak' bij Radio 6, maar dat station verdwijnt.

Of valt het mee?

Volgens politiek redacteur Raoul de Pré wordt het amusement op de publieke omroep nauwelijks beperkt. Het mag nu toch blijven, mits er - in Dekkers woorden - 'een educatief, cultureel of informatief doel aan verbonden is'. De omroepen zelf vertaalden dat meteen als een uitnodiging om amusement ook in te zetten om 'lastig bereikbare groepen' kennis te laten maken met de publieke omroep.

Meer over