Nieuwe mantelzorgdienst belt met ouders voor 65 euro per maand

Hoe gaat het, heeft u nog iets leuks gedaan, wat staat er op het programma? Wie zelf geen tijd heeft om dergelijke vragen aan zijn of haar ouders te stellen, kan dat tegenwoordig tegen betaling door iemand anders laten doen.

Een nieuwe vorm van mantelzorg: tegen betaling iemand anders je ouders laten bellen.Beeld anp

Ledenvereniging Kruiswerk Achterhoek biedt de nieuwe Goedendag!Service: voor 65 euro per maand belt een zorgprofessional dagelijks vijf minuten of eens per week een half uur met vader of moeder.

Het voelt instinctief als het afschuiven van verantwoordelijkheid. Is het zo ernstig gesteld met de mantelzorg dat zelfs een telefoontje van vijf minuten er niet meer af kan? Volgens Jeanette Mertens van Kruiswerk Achterhoek is die conclusie te simpel en voorziet Kruiswerk in een groeiende behoefte. 'Natuurlijk pakt de zoon of dochter ook de telefoon en dat zie ik liever. Maar ze doen al veel voor hun ouders en ze wonen vaak ver weg. Het stelt hen gerust dat we dingen kunnen overnemen.'

Het gesprek kan via telefoon of iPad gevoerd worden en de alleenwonende oudere bepaalt zelf waar het over gaat. Vrijwilligersorganisaties bieden al belcontact met ouderen, maar de betaalde service is landelijk en heeft een signalerende functie. De beller heeft altijd een zorgachtergrond, kan een verpleegkundige bij het gesprek betrekken en de mantelzorger waarschuwen wanneer zijn of haar ouder verandering van gedrag vertoont of de telefoon niet opneemt.

Eigen wijze

Directeur Liesbeth Hoogendijk van de landelijke vereniging voor mantelzorgers Mezzo vindt iedereen op eigen wijze moet kunnen zorgen. Als mantelzorgers daar hulp bij inroepen, is dat alleen maar goed. Mezzo waakt echter voor het omgekeerde: het mag niet zo zijn dat de gemeente of de zorgverzekeraar hulp of signalering overdraagt aan de markt omdat de drempel zo laag is. 'Het wordt wel erg gemakkelijk voor een gemeente of zorgaanbieder om te zeggen, 65 euro, dat kunt u gemakkelijk zelf betalen,' zegt Hoogendijk.

Door de decentralisatie van de zorg wordt een groeiend beroep op mantelzorgers gedaan. 'Als je moet poetsen of koken heb je geen tijd voor een sociaal praatje, terwijl je liever gezellig met mama op de bank de week wil doornemen,' zegt Mertens. Volgens haar past de service in een trend waarbij mantelzorgers diensten inhuren voor de praktische zaken, zoals maaltijdservice of huishoudelijke hulp.

Meer over