Nieuwe lening Griekenland bedraagt 40 tot 50 miljard

De nieuwe lening voor Griekenland uit het Europees noodfonds zal 40 tot 50 miljard euro bedragen. Die schatting maken nauw betrokkenen, ervan uitgaande dat ook het IMF een bijdrage levert.

Een man bekijkt de voorpagina's van de kranten in Athene. Beeld AFP
Een man bekijkt de voorpagina's van de kranten in Athene.Beeld AFP

De precieze omvang van de lening wordt komende weken vastgesteld als Griekenland en de trojka (Europese Commissie, ECB, IMF) de afspraken voor een nieuw hulpprogramma opstellen. Het gaat om vergaande bezuinigingen en hervormingen in ruil waarvoor Athene het geld kan lenen. Het bestuur van het noodfonds - de ministers van Financiën van de eurolanden - moet de lening goedkeuren.

Volgens de regeringleiders heeft Griekenland de komende drie jaar 82 tot 86 miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden. Tijdens de eurotop afgelopen zondag werden achter gesloten deuren zelfs bedragen tot 100 miljard genoemd. Een deel ervan (20-25 miljard) is bestemd voor de Griekse banken die dringend nieuw kapitaal nodig hebben. De baas van het noodfonds zei maandagavond dat de uiteindelijke lening voor Griekenland lager zal uitvallen dan de financieringsbehoeften.

IMF

Betrokkenen wijzen erop dat het IMF eveneens geld zal verstrekken, net als bij de twee voorgaande leningen voor Griekenland. Het IMF heeft sowieso nog 16 miljard over van zijn vorige hulpbijdrage aan Athene. Verder verwachten EU-ambtenaren dat de voorgenomen verkoop van Griekse staatsbedrijven de noodzaak van lenen vermindert. Ook denken ze dat Griekenland in 2016-2017 beperkte toegang krijgt tot de financiële markten wat een beroep op het noodsfonds beperkt. Alles bij elkaar houden de ambtenaren daarom rekening met een lening uit het noodfonds van 40 à 50 miljard. Eerder leende Griekenland al 240 miljard waarvan uiteindelijk bijna 210 miljard is uitgekeerd.

In een dinsdag uitgelekt rapport waarschuwt het IMF dat de Griekse staatsschuld hoger uitkomt dan gepland door de slechtere economische ontwikkelingen, de huidige banksluiting en de nieuwe lening. In 2017 stijgt de schuld volgens het IMF naar bijna 200 procent van het bruto binnenlands product om dan te dalen naar 170 procent in 2022. De afspraak tussen de geldschieters en Athene was een schuld van 110 procent in dat jaar.

Pijnlijke gevolgen

Volgens het IMF is schuldverlichting noodzakelijk op een schaal die verder gaat dan waar de eurolanden tot nog toe bereid toe zijn. De aflossingsvrije periode voor Griekenland zou moeten worden verlengd van tien naar dertig jaar of een deel van de eerdere leningen moet worden kwijtgescholden. De regeringsleiders verklaarden maandag dat laatste niet te zullen doen. Ze willen pas praten over een langere aflossingsvrije periode als Athene serieus werk maakt van de beloofde bezuinigingen en hervormingen.

De mogelijke kapitaalhulp voor de Griekse banken kan pijnlijke gevolgen hebben voor aandeelhouders en vermogende spaarders. Volgens de nieuwe Europese regels - die Griekenland uiterlijk volgende week in wetgeving moet omzetten - kan staatssteun voor banken pas worden verstrekt als ook de eigenaren en spaarders een bijdrage leveren aan de redding van de bank. De Europese Commissie zal onderzoeken of en in welke mate dit van toepassing op de nieuwe steunmaatregelen voor de Griekse banken.

Meer over