Nieuwe klap voor Britse liberalen

De in grootte tweede oppositiepartij van Groot-Brittannië heeft opnieuw een zware klap gekregen, de derde in nog geen halve maand....

Dat gebeurde kort nadat onthuld was dat ook de leider van de Liberaal Democraten in het Hogerhuis, Tom McNally, alcoholproblemen heeft.

De krant News of the World kwam zondag met het verhaal dat de 41-jarige getrouwde vader van twee kinderen zich vorige week onverwacht teruggetrokken had uit de race om het leiderschap van zijn partij omdat hij bang was voor onthullingen over zijn seksuele escapades.

De bron van de sensatiekrant is een mannelijke hoer, die vertelde dat Oaten hem vanaf de zomer van 2004 zes maanden geregeld had bezocht.

Voor het verschijnen van de krant confronteerde News of the World Oaten met het verhaal. Deze trok onmiddelijk de consequenties en deelde mee dat hij aftrad. Hij bood zijn excuses aan aan zijn gezin en aan de kiezers die hem aan zijn zetel in het Lagerhuis hadden geholpen.

De politiek redacteur van de krant rechtvaardigde het verhaal in de krant. ‘Mark Oaten is parlementslid, een parlementslid dat mede is gekozen om zijn imago van huisvader. Hij is ook een belangrijk woordvoerder van zijn partij die zich ook kandidaat stelde voor het voorzitterschap. Dat is iemand die duidelijk een publiek leven heeft.’

Meer over