Nieuws

Nieuwe internationale sancties voor Belarus, Loekasjenko niet onder de indruk

De VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben Belarus maandag opnieuw bestraft met sancties. Met de vooral economische- en financiële strafmaatregelen willen de landen de druk verhogen op het regime van president Aleksandr Loekasjenko.

Om de Belarussische president persoonlijk te raken, mogen Britse bedrijven niet meer helpen bij het onderhoud van Loekasjenko’s luxe vliegtuigen. Beeld AP
Om de Belarussische president persoonlijk te raken, mogen Britse bedrijven niet meer helpen bij het onderhoud van Loekasjenko’s luxe vliegtuigen.Beeld AP

De sancties werden bekendgemaakt op de dag dat het een jaar geleden was dat de presidentsverkiezingen werden gehouden die Loekasjenko door fraude won. Belarus werd sindsdien getroffen door diverse internationale sancties, onder andere van de EU, maar Loekasjenko wil van geen wijken weten.

Terwijl de drie landen hun nieuwe strafmaatregelen bekendmaakten, daagde de president ze opnieuw uit. ‘Het is niet nodig de sanctiebijlen en hooivorken op te pakken’, aldus Loekasjenko, die opnieuw ontkende een dictator te zijn. De president dreigde de samenwerking met de VS stop te zetten bij de bestrijding van de smokkel van radioactief materiaal als de sancties voortduren. Dit materiaal kan door terreurgroepen worden gebruikt voor een ‘vuile bom’. Loekasjenko: ‘We chanteren niet, we dreigen niet, we zijn gedwongen te reageren.’

De Amerikaanse president Biden zei dat de nieuw sancties nodig zijn om Loekasjenko en zijn handlangers een grotere prijs te laten betalen voor hun ‘brutale repressiecampagne’. ‘De acties van Loekasjenko’s regime zijn een onwettige poging om koste wat kost aan de macht te blijven’, aldus Biden. ‘Het is de verantwoordelijkheid van iedereen die geeft om mensenrechten, vrije en eerlijke verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting om zich te verzetten tegen deze onderdrukking.’

Vliegtuigen Loekasjenko

Biden tekende een presidentieel besluit dat de verruiming van de sancties mogelijk moet maken. Het ministerie van Financiën plaatste onder andere een van de grootste staatsbedrijven, Belaruskali OAO, op de zwarte lijst. Dit bedrijf, een van ’s werelds grootste kaliumproducenten, een grondstof voor kunstmest, is volgens de VS een belangrijke inkomstenbron van het regime.

Ook vijftien andere ondernemingen en prominente zakenlui die Loekasjenko steunen, worden getroffen door de Amerikaanse sancties. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja bedankte de VS in een tweet voor de uitbreiding van de sancties. ‘Hoewel sancties geen wondermiddel zijn, zijn ze bedoeld om het regime in de richting van een dialoog te duwen en om zijn straffeloosheid te stoppen’, aldus Tichanovskaja die uit Belarus moest vluchten na de presidentsverkiezingen.

Eerder op de dag kondigden het Verenigd Koninkrijk en Canada soortgelijke maatregelen aan om de handel met het regime hard te treffen. Om de Belarussische president persoonlijk te raken, mogen Britse bedrijven niet meer helpen bij het onderhoud van Loekasjenko’s luxe vliegtuigen.

‘De producten van Loekasjenko’s staatsbedrijven zullen niet worden verkocht in het Verenigd Koninkrijk en onze luchtvaartbedrijven zullen niet meer zijn vloot van luxe vliegtuigen aanraken’, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Beschermen atleten

De VS bestraffen ook het Olympisch Comité van Belarus omdat het betrokken zou zijn bij het ontwijken van eerdere sancties en witwassen. Ook wijst de Amerikaanse regering erop dat het Olympisch Comité faalde bij het beschermen van Belarussische atleten tegen ‘politieke discriminatie en repressie’. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio probeerde de delegatie van de Belarussische atleet Kristina Tsimanovskaja onder dwang op een vliegtuig naar Minsk te zetten.

Tsimanovskaja wekte de toorn van de Belarussische autoriteiten nadat ze haar begeleiders had bekritiseerd. Ze hadden haar tegen haar zin ingeschreven voor de 4x400 meter estafette, terwijl ze had getraind voor de 100 en 200 meter. Tsimanoeskaja weigerde naar huis te gaan. Ze zei bang te zijn gearresteerd te worden vanwege haar kritiek. De atleet kreeg uiteindelijk politiek asiel in Polen.

Meer over