NieuwsMachtsovername Mali

Nieuwe interim-president Mali moet nieuwe verkiezingen regelen

In Mali is vrijdag een interim-president beëdigd die binnen een tijdsbestek van achttien maanden nieuwe verkiezingen moet gaan organiseren. Bah N’Daou, een 70-jarige oud-minister van Defensie, is naar voren geschoven door de militairen die ruim vijf weken geleden de macht grepen in het West-Afrikaanse land

Bah N’Daou (rechts) en vicepresident Assimi Goïta tijdens de beëdiging in Bakamo, Mali.Beeld AFP

De coupplegers werden in de afgelopen periode door regionale leiders onder druk gezet om weer een vorm van burgerbestuur toe te staan. N’Daou, een ex-kolonel van de Malinese luchtmacht, diende in 2014 en 2015 kortstondig als minister onder Ibrahim Boubacar Keïta, de vorige maand afgezette president. Als minister sloot N’Daou een defensiepact met Frankrijk, de voormalige kolonisator die sinds 2013 in Mali actief is in de strijd tegen jihadisten. In de jaren zeventig van de vorige eeuw doorliep hij als helikopterpiloot een training in de Sovjet-Unie.

Hoewel N’Daou naar verluidt aanzien geniet onder een behoorlijk deel van de Malinese bevolking, is het de vraag in hoeverre hij zelf de beloofde transitie naar een civiel bestuur kan vormgeven. Hij moet waarschijnlijk rekening houden met de wensen van de coupplegers, die achter de schermen invloed behouden. Zijn vice-president in de politieke overgangsfase is kolonel Assimi Goïta, de leider van de militairen die op 18 augustus het presidentieel paleis in de hoofdstad Bamako hadden bezet.

Binnen burgerbewegingen in Mali heersen gemengde gevoelens over de door de militairen voorgestelde transitie. Veel Malinezen reageerden vorige maand blij op het vertrek van de zwakke president Keïta, tegen wie zij toen al wekenlang hadden gedemonstreerd, maar een hoop protestgroepen klagen nu dat zij onvoldoende inbreng hebben in de politieke toekomstplannen. Zo zegt de M5-RFP-coalitie, een verbond van oppositiegroepen, dat zij niet betrokken is geweest bij de selectie van N’Daou als interim-president.

Behalve over slecht bestuur zijn Malinezen boos over de almaar erger wordende veiligheidssituatie in hun land. Ondanks de gewapende interventies van Frankrijk en een aantal Afrikaanse buurlanden laten islamitische opstandelingen in een steeds groter deel van het uitgestrekte Mali hun invloed gelden. Mensensmokkel en drugshandel komen ook op grote schaal voor in de woestijngebieden. De coupplegers in Mali hebben laten weten dat zij de militaire samenwerking met Frankrijk en de andere landen hoe dan ook willen voortzetten. 

Aanwezigen bij de inauguratie van Bah N'Daou.Beeld AFP

Lees verder:

Met de vrijlating en evacuatie van de 75-jarige IBK – zoals de voormalige president wordt genoemd – tonen de coupplegers hun goede wil om de onderhandelingen in goede banen te leiden.

Meer over