'Nieuwe informatie over dood Diana'

De Britse politie onderzoekt nieuwe informatie over de dood van prinses Diana. In een brief wordt de suggestie gewekt dat ze is vermoord door het leger. De 36-jarige prinses en haar playboyvriendje Dodi al-Fayed kwamen op 31 augustus 1997 om het leven bij een auto-ongeluk in een Parijse tunnel.

VAN ONZE CORRESPONDENT

LONDEN - De brief is, zo meldt The Daily Mail, een neveneffect van een geruchtmakend proces tegen Danny Nightingale, een voormalige sluipschutter die door de krijgsraad is veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Tijdens dat proces trad een voormalige kamergenoot van Nightingale, soldaat N., op als getuige voor de aanklager. Twee jaar geleden bleek de leiding van de SAS, het elitekorps, een opmerkelijke brief van de schoonouders van deze N. te hebben ontvangen.

In het schrijven stond dat N. heeft beweerd dat de SAS verantwoordelijk was voor de dood van Diana. Hij zou dat ook aan zijn vrouw hebben verteld. Leden van de Specialist Crime And Operations Command bekijken of de overhandigde informatie betrouwbaar en geloofwaardig is. Ze hebben de vrouw van N. inmiddels gehoord. The Daily Express, ook wel eens The Diana Express genoemd, meldt dat N. op de hoogte zou zijn geweest van de inhoud van Diana's geheime dagboek.

De politie heeft benadrukt dat er momenteel geen aanleiding bestaat het officiële onderzoek te heropenen. Na een onderzoek van drie jaar concludeerde de politie in 2006 dat de volksprinses was omgekomen door een ongeluk, veroorzaakt door roekeloos rijgedrag van een dronken chauffeur. Als Diana een gordel had gedragen, had ze misschien nog geleefd, stelde de onderzoeksleider. De dood bleef echter een bron van speculaties, onder meer over de rol van een witte Fiat.

De grootse scepticus is altijd Dodi's vader Mohammed geweest. Deze voormalige eigenaar van Harrods is er van overtuigd dat het tweetal is vermoord in opdracht van leden van de Britse koninklijke familie. Diana genoot daar geringe populariteit door haar flamboyante levensstijl en wispelturige gedrag. Volgens Al-Fayed was Diana bovendien zwanger van zijn zoon, maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

De Egyptische multimiljonair trad in 2008 op als getuige bij de gerechtelijke lijkschouwing, waar de conclusie van de jury zou luiden dat het dood door schuld was. Wederom werden de geruchten afgeserveerd dat spionnen, al dan niet in opdracht van prins Philip, een hand zouden hebben gehad in het ongeval.

Al-Fayed zei de jongste ontwikkelingen met buitengewone belangstelling te volgen.

undefined

Meer over