Nieuwe Franse president verkeert nu al in problemen

Een rel over een luxueus schip nabij Malta, 1585 verbrande auto’s, een universiteitsbezetting en ‘een poging tot destabilisering’ op de koop toe – Nicolas Sarkozy had zich de eerste vijf dagen na zijn uitverkiezing tot president ongetwijfeld rustiger voorgesteld....

De beschuldiging van ‘een poging tot destabilisering’ werd opgetekend uit de mond van zijn advocaat, Thierry Herzog. Diens kantoor kreeg vrijdagochtend bezoek van een onderzoeksrechter, terwijl elders een poging tot huiszoeking werd ondernomen bij het satirische weekblad Le Canard Enchaîné. Doel: vaststellen of de nieuwe president niet via zijn advocatenkantoor bijzonderheden had laten uitlekken over de Clearstream-affaire, een politiek-financieel schandaal.

Aan dat dossier ontfutselde de Canard de onthulling dat president Chirac over een geheime bankrekening in Japan had beschikt, met zo’n 300 miljoen franc erop. Kennelijk vermoedt justitie dat Sarkozy de bron van dit verhaal is geweest. Als dat vlak voor de machtsoverdracht van Chirac aan Sarkozy zou worden aangetoond, zou dat hard aankomen.

Vandaar de ‘poging tot destabilisering’ die Sarkozy’s advocaat ontwaarde. Maar de onderzoeksrechter die wilde binnenvallen bij de Canard, stuitte op de brede borst van hoofdredacteur Claude Angeli. ‘Ontoelaatbaar’, noemde die de huiszoeking. Over het gezochte document zei hij: ‘We hebben dat helemaal niet en als we het wel hadden, zouden we het hebben opgegeten.’

Omdat op het advocatenkantoor vooral tegenbewijs werd gevonden, zal alle opwinding wel snel verdwijnen. Maar zou het echt toeval zijn, zo’n actie van onderzoeksrechters vlak na de uitverkiezing van Sarkozy?

Eerder wekken de onderzoeksrechters de indruk deel uit te maken van het ‘anti-Sarko’-front dat zich begint af te tekenen. Onder het gemêleerde gezelschap bevinden zich extreemlinkse jongeren die zich anarchisten, communisten of gewoon studenten noemen. De afgelopen dagen demonstreerden twee- tot vijfhonderd van hen in verschillende steden. Dat leidde steevast tot rellen. Er werden honderden aanhoudingen verricht. Dat is niet gering, maar het aantal wordt dagelijks kleiner en extreemlinks krijgt geen steun van jongeren in de voorsteden, zo stelde de inlichtingendienst vast.

De studenten boekten woensdag even een succes met de bezetting van de Parijse universiteit Tolbiac. Maar langer dan een dag duurde dat niet. Officieel geldt hun verzet niet de president zelf, maar diens verkiezingsprogramma, waarin iets over de autonomie van universiteiten staat. De studenten doen aan ‘preventief demonstreren’, want van concrete plannen is nog geen sprake. Wellicht krijgen ze voor dat concept steun van sommige vakbonden, waarvan de leiders ook hevig verontrust zijn. De gezamenlijke pijlen staan gericht op demonstraties op 16 mei, de dag van de machtsoverdracht.

Kon de nieuwe president aan dit alles niets doen, in de rel over zijn luxereisje naar Malta had hij wel een aandeel. Eerst was er sprake van een ‘retraite’ van een week om ‘in de presidentiële functie te groeien, te wennen aan de ernst van de lasten op zijn schouders’.

Maar Sarkozy besloot op het laatst in te gaan op een aanbod van uitgever Vincent Bolloré, wiens groep zes miljard euro omzet en diverse relaties met de staat onderhoudt. Sarkozy liet zich fêteren: eerst per privéjet naar Malta en vervolgens aan boord van een luxueus schip – weg was de ‘ascese’ die Sarkozy tijdens de verkiezingscampagne als kenmerk van zijn presidentschap had genoemd.

De Parti Socialiste viel onhandig aan met de vraag wat dit grapje de belastingbetaler ging kosten. ‘Helemaal niets!’, riepen Sarkozy en Bolloré eensgezind. Onbeantwoord bleef de vraag wat de uitgever terugverwacht voor zijn gulheid. Een ‘onvoorzichtigheid’ durfde een enkele (anonieme) partijgenoot van Sarkozy de reis wel te noemen.

Sarkozy kortte zijn omstreden retraite in tot nog geen drie dagen. Met Chirac gaf hij donderdag acte de présence op de dag van de slavernij, waarbij ze deden alsof ze elkaars beste vrienden zijn. ‘Tout Paris’ weet dat het tegendeel het geval is. Dat toneelstuk wordt woensdag nog een keer opgevoerd, bij de machtsoverdracht. En dan kan Sarkozy echt aan het werk.

Meer over