NieuwsSociale media

Nieuwe Facebook-app Threads is alleen voor je beste vrienden

Naast WhatsApp, Facebook, Messenger en Instagram komt Facebook met een nieuwe communicatie-app: Threads. Het betekent opnieuw een slag voor rivaal Snapchat.

Laurens Verhagen
De nieuwe Threads-app. Beeld Facebook
De nieuwe Threads-app.Beeld Facebook

Een ‘camera first’ berichten-app, zo noemt Facebook zijn nieuwste speeltje zelf. Logisch dat met zo’n beschrijving de blikken gelijk richting rivaal Snapchat gaan. Dat noemt zich al een tijdje geen social media-bedrijf, maar domweg ‘camerabedrijf’. Threads is een aparte, nieuwe app, maar lijkt erg op Instagram. Belangrijkste verschil is dat Threads alleen bedoeld is voor de intieme vrienden.

Instagram voegde vorig jaar de mogelijkheid toe om binnen de app een lijst met ‘beste vrienden’ bij te houden. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om sommige updates niet met iedereen te delen, maar alleen met deze binnenste cirkel. Threads neemt deze lijst nu als uitgangspunt. Het is een aparte app, maar hij werkt met de inloggegevens van Instagram. Vervolgens kan de bestaande lijst met beste vrienden worden geïmporteerd.

Alhoewel Facebook het in zijn aankondiging primair heeft over het delen van foto’s of filmpjes, kunnen natuurlijk ook andere zaken worden gedeeld, zoals statusupdates (‘mijn batterij is bijna op’) of de vanzelf verdwijnende Stories.

Met deze laatste, inmiddels veelgebruikte, functie kopieerde Instagram drie jaar geleden heel nadrukkelijk een populair onderdeel van de grote rivaal Snapchat. Deze tactiek van Facebook is succesvol. Nadat pogingen om Snapchat over te nemen mislukten, ging Zuckerberg over op plan B: het kopiëren van succesvolle app-functies. The Guardian telde begin 2017 al zestien Snapchat-kopieën door Instagram. Inmiddels worden de Stories van Instagram per dag zo’n 500 miljoen keer gebruikt. Snapchat heeft in totaal ongeveer 200 miljoen gebruikers per dag.

Threads-screenshot. Beeld Facebook
Threads-screenshot.Beeld Facebook

Los van de pogingen om rivaal Snap – dat vooral onder tieners populair is – marktaandeel af te snoepen, past Threads in de strategie van Facebook om zich minder op grote groepen te richten. In maart van dit jaar zei topman Mark Zuckerberg het als volgt: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van communicatie zich steeds meer beweegt naar privé.’

De introductie komt op een pikant moment: net als Google ligt Facebook momenteel onder het vergrootglas in Washington, dat met veel interesse kijkt naar de macht van de bedrijven en dat ook antwoord wil krijgen op de vraag of de twee giganten die dominantie misbruiken om rivalen uit de markt te drukken.

Het aandeel Snap daalde in ieder geval pal na de aankondiging fors op de beurs. Threads zal vrijdag geleidelijk beschikbaar komen voor zowel Android als iOS.

Meer over Facebook, Instagram en Snapchat:

Facebook hoopt snapchattende tieners terug te krijgen met wéér een overname

Instagrams schaamteloze kopie van Snapchat: gek of geniaal?

Zuckerberg bood ooit 3 miljard dollar voor Snapchat. De oprichters weigerden.

Meer over