Nieuwe Europese partij Libertas heeft lijsttrekker

De eerste pan-Europese politieke partij Libertas heeft een Nederlandse lijsttrekker gevonden voor de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement op 4 juni. Het is de 28-jarige politicologe/journaliste Eline van den Broek. Ze was een van de drijvende krachten achter het nee in het Nederlandse referendum in 2005 tegen de Europese grondwet.

ANP

Tijdens een persconferentie woensdag benadrukte ze dat het opkrikken van het democratische gehalte van de Europese Unie de belangrijkste prioriteit is voor haar partij.

Libertas is een partij met wortels in het Ierse nee tegen de Europese grondwet. Oprichter en partijleider is de Ierse zakenman Declan Ganley. Hij zei woensdag in Den Haag te streven naar meer dan honderd zetels in het Europarlement. Libertas zou dan met een blokkerende minderheid veranderingen willen afdwingen.

Ganley weersprak zijn imago van de euroscepticus. ‘We zijn geen eurosceptici, maar euro-optimisten. We geloven in democratie en we gaan een frisse wind brengen in Brussel.’ Libertas wil de elites in Brussel bestrijden die de EU volgens Ganley ondemocratisch besturen, en de minachting die de elites hebben voor de stem van de Europese bevolkingen. ‘Wij zijn gematigd en erg voor democratie. Dat maakt ons voor de elites in Brussel radicaal’, aldus Ganley.

Van den Broek studeerde politicologie en journalistiek en heeft haar eigen adviesbureau. Ze schreef en adviseerde vooral over gezondheidszorg in Nederland en werkte voor conservatieve denktanks als de Edmund Burke Stichting en het American Enterprise Institute, waaraan ook Ayaan Hirsi Ali is verbonden. In Brussel werkte ze ook nog voor VVD-europarlementariër Toine Manders. Ze was meerdere keren lid van de VVD, maar meldde zich even zo vaak uit onvrede over de partij weer af.

In het voorjaar van 2005 stond ze zij aan zij met de SP, met Geert Wilders en met de SGP in de nee-campagne tegen de Europese grondwet. Die leidde er uiteindelijk toe dat de Nederlandse bevolking bij referendum de grondwet afwees. ‘We waren niet tegen Europa, maar wel tegen een onbegrijpelijke tekst die ons door de strot werd geduwd’, zei Van den Broek woensdag.

Een van Libertas’ concrete voorstellen gaat over het snijden in bureaucratie en regelgeving. Libertas wil dat voor elke nieuwe Europese regel er twee andere geschrapt worden. Ook moeten lobbyisten in Brussel zich laten registreren en aangeven voor wie ze werken.

Van den Broek wil in haar Nederlandse campagne ook strijden tegen allerlei grensoverschrijdende ambities van de EU, bijvoorbeeld op het gebied van harmonisering van het strafrecht. Over een eventueel lidmaatschap op termijn van Turkije ‘gaat het Europees Parlement niet’. Maar ze heeft er wel privé een mening over. Als Turkije voldoet aan de toetredingscriteria, mag het van haar lid worden van de EU.

Meer over